Металите се повишават след новините за китайска помощ

Цинкът води във възстановяването при индустриалните метали, медта и алуминият също растат

Мед Снимка: Michael J. Okoniewski/Bloomberg News Мед Снимка: Michael J. Okoniewski/Bloomberg News

Медта скочи с 4.2%, а алуминият се покачи най-много от ранния октомври, избутвайки нагоре акциите от добивния сектор в индекса Stoxx Europe 600 за първи път от пет дни. Автопроизводителите повдигнаха показателя допълнително след като еврото пропадна до седем-месечно дъно, стимулирйки по този начин перспективите за износ. Въпреки че акциите на развиващите се пазари се покачиха за първи път през тази седмица, растящите цени на металите не успяха да подсилят  валутите на суровинните страни.

Китай обмисля подпомагане на фирмите производителки на метали посред спада, довел Bloomberg Commodity Index в края на миналата седмица до най-ниското си ниво от 1999. Най-големите снабдители с мед и никел планират да се срещнат тази седмица, за да стигнат до решения за общи противодействия на паническото отстъпление, според запознати. Властите обмислят държавни поръчки, за да подпомогнат пазара, както и проверяване на трейдърите с къси позиции.

Алуминият се покачи с 1.6% до 1483.50 долара на тон към 10:38 лондонско време – най-голямото повишение от 9 октомври, а цинкът нарасна с 3%. Индексът Stoxx Europe 600 прибави 0.6%, след като подскочи с 1.4% в сряда.

Последни новини
Още от Пазари