Свалянето на руския самолет изнерви инвеститорите в Турция

Симин Демокан, Bloomberg, Истанбул

Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Каква беше реакцията на турските пазари на свалянето на руския военен самолет? Коментар от Истанбул на Симин Демокан от Bloomberg за Bloomberg TV Bulgaria.

 

Инвеститорите в Турция са изнервени, след като Турция свали руски военен самолет на сирийската граница.

Турската лира отслабна най-много от всички валути на развиващите се пазари. Обезцени се над 2.86 за долар, понижавайки се с половин процент.

"Реакцията на лирата е обяснима. Този епизод показва, че пазарът силно е подченил геополитическите рискове в региона”, каза Кристиан Маджо от Toronto Dominion Bank в Лондон за Bloomberg.

Индексът Borsa Istanbul 100 се понижи с 3%, най-много от август досега.

Доходността от турските двугодишни облигации се повишава най-много от октомври.

 

Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви състава на новия си кабинет

Инвеститорите бяха изненадани, Бившият турски премиер Али Бабаджан бе изключен от правителството. Той е много важна фигура. Мнозина инвеститори го считат за фактор за реформите по време на 13-годишното управление на Партията на справедливостта.

Мехмет Шимшек, който беше министър на финансите от 2009, бе назначен за вицепремиер и поема поста на Бабаджан.

Шимшек също е познат на играчите на  финансовите пазари.

 

Централната банка на Турция

Тук нямаше изненада. Турската централна банка остави всичките си основни лихви без промяна. Основната лихва остава на същото ниво от февруари - 7.50 процента

Ръководството на банката каза, че ще държат изкъсо ликвидността, защото слабата лира забавя намалението на основната инфлация.

Това бе първото заседание за лихвения процент след като Партията на справедливостта спечели мнозинство в парламента преди няколко седмици.

Президентът Ердоган бе ясен като призова за по-ниски лихви. Той каза, че това е ключът към насърчаване на икономическия растеж.

Изглежда засега турската централна банка е в позиция на изчакване

 

Последни новини
Още от Новини