Време ли е да спрем да смятаме Apple за хардуерна компания

Коментар на Аликс Стийл и Скарлет Фу от Bloomberg

Клиент тества iPad Pro в магазин на Apple в Сан Франциско, Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Клиент тества iPad Pro в магазин на Apple в Сан Франциско, Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Изключително интересно решение на Goldman Sachs. Те казаха, вижте, оценявате Apple като хардуерна компания, а те продават телефони. Трябва да ги причислим към компаниите в сферата на услугите, защото те предоставят услуги.Имаш iPhone, може да си вземеш Apple TV, iPad и Apple Watch, а след това и устройство, което свързва всички тях и това поставя Apple в друг вид категория на остойностяване.  

 

 

Екосистемата се материализира под формата на услуги с постоянен приход, а не като продукти с редовен, но донякъде случаен цикъл на обновяване, защото въз основа на това, Apple са много евтини. Goldman Sachs имат една графика, която разглежда пазарната капитализация на Apple за всеки свой клиент и я сравнява с други компании за услуги като телекомуникационните компании Verizon и AT&T.

 

 

Виждаме, че пазарната капитализация на Apple, четвърти от ляво е много по-ниска от тях, със сигурност е по-ниска от Comcast, но по-висока от Google и Facebook. Според тези показатели обаче, капитализацията на Apple трябваше да бъде по-висока, с което да настояват и по-висока цена на акциите си.

Виждаме и още един показател като сравняват пазарната капитализация със средния приход от всеки потребител или колко печелят от всеки свой клиент и Apple са най-малки приходи. По-ниски от Verizon, много по-ниски от Amazon и Facebook и при едно покачване на акциите, те могат да печелят 153$ от клиент, докато в момента печелят 42$.

Ако направят това, те ще се изравнят с конкурентите си като Verizon At&T и това би оправдало по-високите им акции от 163$.

Едно уточнение, 153$ за клиент се отнася само до Щатите. Отвъд океана, тази цифра е около 50$, така че за останалия свят има намаление. Още едно интересно нещо, което научих, докато четях по темата – няколко души, можем да ги наречем циници, поставиха под съмнение това решение на Goldman Sachs да добавят Apple към списъка си за „купуване по убеждение“ и се запитаха дали това е свързано с желанието на банката да спечели нови поръчки.

Знам, че това е далече от обвинение, но те просто поставиха под съмнение това решение, защото идеята Apple да не се приема като хардуерна компания, а нещо по-близко до компания за услуги със сигурност не е нова.                        

                       

                          

Последни новини
Още от Новини