Париж е бил атакуван от три групи терористи

Броят на жертвите е 132. В Белгия също се води разследване

НДК в цветовете на Франция. снимка: Bloomberg TV НДК в цветовете на Франция. снимка: Bloomberg TV

Три екипа са били замесени в атаките в Париж, при които бяха убити 132 души и повече от 350 ранени, каза главният прокурор на Франция. По-рано бе съобщено за 127 жертви. "Трябва да разберем откъде идват ... и как са били финансирани," заяви Франсоа Молeн пред репортери. Той каза, че седем нападатели са загинали по време на атаките в петък, извършени от Ислямска държава. По-рано се говореше за осем (включително убития от полицията).

Едната група терористи се е състояла от трима атентатори самоубийци на "Стад дьо Франс", които са носили еднакви взривни жилетки, уточнява Bloomberg. (По-късно стана ясно, че двама нападатели не са успели да влязат на стадиона.) Втората група се е атакувала различни места в централната част на Париж, стреляйки с Калашников. Последната група стои зад атаките в концертната зала „Батаклан”, където бяха убити 89 души, преди полицията да щурмува театъра, убивайки един въоръжен мъж. Другите двама са се самоубили с взривни жилетки.

 "Фигаро" съобщи, че двама от нападателите са били на възраст от 15 до 18 години.

Le Figaro

Подробнее на РБК:
http://www.rbc.ru/politics/15/11/2015/564813319a7947dfe20bcb21
Le Figaro

Подробнее на РБК:
http://www.rbc.ru/politics/15/11/2015/564813319a7947dfe20bcb21

Молeн заяви също така, че арестите на трима мъже в Белгия в събота са били свързани с атентатите. Говорейки пред репортери в Париж в събота вечер, той заяви: "Можем да кажем, че е имало вероятно три координирани екипи от терористи, които стоят зад този варварски акт." Молeн заяви, че всичките седем бойци са използвали Калашников и еднакъв тип взривни жилетки. Той също така потвърди, че един от нападателите е идентифициран като 30-годишен французин с криминално досие, който обаче никога не е бил в затвора. Роден е в Куркурон.

Le Monde съобщи, позовавайки се на свои източници, включително кмета на Шартър, че той е Исмаел Омар Мостефа,  който вероятно е прекарал няколко месеца в Сирия от 2013 до 2014. Задържани са баща му и брат му, както и още четирима негови близки.

По-рано бе съобщено, че освен френския гражданин, идентифициран по пръстови отпечатъци, близо до мястото на взривовете на "Стад дьо Франс" са открити египетски и сирийски паспорти. Сирийският паспорт на атентатор-самоубиец е бил регистриран на гръцкия остров Лерос, съобщи гръцкото правителство, цитирано от Bloomberg. Това предполага, че притежателят му е дошъл в Европа като бежанец.

В неделя сръбският Блиц публикува копие на този сирийски паспорт и името на предполагаемия извършител. Твърди се, че от Гърция той се е отправил към Македония и Сърбия. Данните за третия нападател са противоречиви, възможно е намереният паспорт да е фалшив, съобщи РИА.

В събота вечерта белгийската полиция е арестувала трима по подозрения за връзка с атаките. Премиерът на Белгия Шарл Мишел каза, че засега е потвърдено, че един от арестуваните е белгиец и че той е бил в петък вечерта в Париж.

По-късно бе съобщено, че арестуваните в Белгия са седем. Френската полиция публикува снимка на лице, издирвано за атентатите.

Белгия има относително най-високия брой граждани, борещи се в Сирия или Ирак, от която и да е западна страна, посочи по-рано лондонският Международен център за изследване на радикализацията. Междувременно ще се засилят опасенията за радикализация на мюсюлманската общност във Франция – най-голямата в Европа, ще се идентифицират, ако се окаже, че френски граждани са имали основна роля в събитията от петък, пише Bloomberg. Всички трима нападатели на Charlie Hebdo бяха родени във Франция.

Разследването също ще има последици за европейската политика спрямо хилядите бежанци, ако нападателите са се представяли като търсещи убежище, за да влязат на континета. Десните политици в много европейски страни твърдят, че отнисително щедрият подход, чийто застъпник бе германският канцлер Ангела Меркел може да отвори вратите на Европа за джихадисти.

Допълнена на 15 ноември. Корекция на броя на жертвите, след като двама души починаха от раните си.

Последни новини
Още от Новини