Бъдещето на иновативните технологии

Bloomberg разговаря с Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM

Иновативни технологии от DRPM Иновативни технологии от DRPM

Да поговорим за иновативните технологии. Те ще бъдат във фокуса на речта ви. Къде играят роля те тук в Китай?

Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM: Първо, повечето иновации се генерират от фирми, които имат по-малко от 50 души персонал. Най-често те се случват в малки компании или отделни хора, там креативността излиза на повърхността. Дори и Apple казват, че не са голяма компания, а е нещо като шапка, под която има цяла група малки компании. Затова, основният въпрос е „Каква е средата за малките фирми и могат ли те да работят и процъфтяват?”

Има много макро условия, които се отразяват на това, като заплатите в Китай, които се повишават много бързо. Те стават по-неконкурентни по отношение на заплащането. Мексиканските заплати вече са с 20% по-ниски от китайските. САЩ отново са конкурентни с Китай. Това е един от аспектите. Друг аспект е истинската креативност, в сравнение с бизнеса по копиране на технологии, а друг елемент е разбирането на марките – да се създаде нещо, което не е проста джаджа, а реално служи за нещо. И мисля, че ще отнеме време на китайските работници да решат как да  направят това.

Виждаме толкова много иновации, които отново идват от Силициевата долина, но Китай се опитва да се придвижи по тази верига, както и в пазара на дронове. Alibaba ги изпробва, както и Amazon и др. Виждате ли Китай да си издълбае собствена ниша в пространството на иновациите, при технологията на дроновете или другаде?

Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM: Те в момента са на гребена на иновациите при дроновете. DJI е най-значимият производител на дронове в света.

Дори Ehang набираха публично средства в Силициевата долина, а са китайска компания.

Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM: Точно така. Това е едно от условията. Когато Китай започне да развива crowd-funding, ще стане интересно. Те имаха семейна версия на това, когато членовете на семействата финансират новите начинания, но това което наистина трябва да видим е истинско набиране от тип crowd-funding в Китай. Но трябва да разберете, защо аз мога да съм в бизнеса с дронове. Отчасти, това се дължи на факта, че изчислителната мощ в един Ipad е равностойна на това, което преди се намираше в една военна лаборатория, затова тези огромни скокове позволяват…

Знаем, че ще видим търговското приложение на тази технология. Amazon и Alibaba ги изпитват. Приятно е да си говорим по телевизията, но кога те ще дойдат при нас?

Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM: Мисля, че те вече са при нас, но те не са за нещата върху които медиите се съсредоточават. Те не са, за да се доставят неща от точка  А до точка Б. Amazon вече обявиха, че искат да патентоват камиони, които ще правят триизмерен печат пред дома ви, така че когато поръчате нещо, не е необходимо то да се доставя от дрон, тъй като е незаконно да прелиташ над обществени улици, така или иначе. Но мисля че има търговски приложения, като изследване на сгради и инфраструктура, което вече се прави.  

Партията в Китай също контролира въздушното пространство и те също не харесват дроновете да летят наоколо, но това е друга тема. Да поговорим и за глобалната икономика. Вие също имате компания за проучване на икономиката, а бяхте и съветник на президента Джордж У. Буш. В какво виждате най-големите рискове в момента? Намираме се в среда на разминаващи се лихвени проценти от двете страни на Тихия океан, но също така има и геополитически рискове?

Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM: Нека започнем с тях. Живеем в свят, в който САЩ и Китай имат известни военни проблеми, в който има атмосфера на конфронтация. Само преди няколко дни, САЩ и Китай подписаха меморандум за разбирателство за това пилотите на бойните самолети да не летят толкова близо един до друг, така че да могат да си показват неприлични жестове един на друг. Все по-често имаме твърде близки разминавания на такива самолети между двете страни. Не мисля, че това би избухнало в някаква конфронтация. Вече има гореща телефонна линия между Вашингтон и Пекин, която между другото вече не функционира между Москва и Вашингтон, но въпреки това – това създава по-неблагоприятна среда за капиталовите потоци. Резултатът от това е, че Китай вече няма да влага спестяванията си в пазара на американски ценни книжа, а в това, което Си Дзин Пин нарича стратегията „Един пояс – един път”, която цели да развива инфраструктурата в цяла Азия.

Бихте ли казали, че геополитическите рискове са едни от най-големите рискове за икономическия успех в настоящите условия на спад?

Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM: Да и наскоро написах книга, в която обяснявам защо изгубихме мирния дивидент, който дойде след падането на Берлинската стена и всички милиарди нови работници, които навлязоха в световната икономика и отново имаме застраховка за конфликти, включена обратно в световните финанси. Всеки път, когато капиталът мине в отбрана от конфронтации и конфликти, това води до намалена производителност и това е проблем. Но техните икономически проблеми са различни. Единият от тях е: аз поддържам много различно гледище от това на пазара, въпреки че ФЕД все повече намеква в моята посока, която е, че инфлацията се завръща в картината. Китай усеща това. Ето защо, заплатите са се повишили пет пъти само през последните три години. Хората, които изобретяват, които създават иновации ще трябва да разберат, че положението с разходите ще бъде много различно в следващото десетилетие, отколкото беше през последните 30 години.

На кого ще заложите в политическото състезание тази година? Със сигурност наблюдавате надпреварата за Белия дом отблизо.

Пипа Малмгрен, oсновател на DRPM: Следя я много отблизо. Преди всичко, определено сме наясно, че американското общество, точно както и световната общественост, всички се интересуват от гласовете срещу установената система. Те харесват аутсайдери. Основно, защото проблемът с дълга е толкова голям и никой не може да го оправи и затова те искат някой нов. Предимство се получава за политическа некоректност, която виждаме у Доналд Тръмп. А освен всичко друго, той е най-добрата риалити звезда, която съм виждала. Според мен, трябва да се държи под око Тед Круз, който не е смятан за един от основните кандидати, но той има много стегната кампания, а между него и Тръмп има много малка разлика.

Ще видим. Предстои ни много интересна година в икономиката и в геополитиката. 

 

Последни новини
Още от Новини