Shelfy – библиотека в смартфон

Мобилното приложение Shelfy пренася книгите от рафта в смартфона Ви

Питър Хъдсън, главен изпълнителен директор на Shelfy. Снимка: Bloomberg Питър Хъдсън, главен изпълнителен директор на Shelfy. Снимка: Bloomberg

Мобилното приложение Shelfy дава възможност на потребителите да имат на разположение в дигитален формат всички книги от библиотеката си. Приложението е безплатно, като единственото, което трябва да направите, е да снимате книгите, както са подредени на рафтовете. Технология, разработена от Мариус Муджа, който кара докторантура по компютърна визуализация в UBC, позволява на приложението да разпознае около 45 милиона книги от снимки на гърбовете им.

Главният изпълнителен директор на Shelfy Питър Хъдсън разказва пред Bloomberg, че идеята за приложението му е дошла докато е водил пиянски спор със свой приятел в бар. Приятелят му се е кълнял, че у дома си има книга, която ще докаже на Питър, че греши и е изразил съжаление, че не разполага с цялата си библиотека в дигитален формат на смартфона си.

Shelfy работи в партньорство с 800 издатели, сред които HarperCollins и Macmillan, които ви позволяват да свалите дигитално копие на книгите си безплатно, или с голяма отстъпка. Обикновено с отстъпката плащате с 80% по-малко, отколкото, когато сваляте книга на Kindle, казва Хъдсън.

За да се избегне злоупотреба от недоброжелателни потребители, които правят снимки на рафтове в книжарници,  в зависимост от издателя, Shelfy ще Ви помоли да напишете името си на първата страница на книгата и да изпратите тази снимка, преди да можете да свалите книгата.

Питър Хъдсън казва, че Shelfy е най-добрата услуга за предложения на книги, достъпна в интернет. „Знаейки какви книги има някой, както и начина, по който са подредени на рафтовете, ни позволява да предлагаме книги по-добре от всеки друг. На практика разработихме алгоритъм подобен на този, който използва Google при подреждането на страниците при търсене, за препоръчване на книги”, каза Хъдсън.

 

Последни новини
Още от Новини