Спадащите цени на петрола носят загуби на Shell и Eni

Total отчита печалба благодарение на преработката на нефт

Бензиностанция на Шел. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Бензиностанция на Шел. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Royal Dutch Shell Plc отчете най-голямата нетна загуба за повече от десетилетие, след като спря някои проекти и намали очакванията си за цените на петрола.

Компанията, която изкупи BG Group Plc  - най-голямата сделка в сектора тази година, отчете нетна загуба за третото тримесечие от 7.42 млрд. долара, сравнено с печалба от 4.46 млрд. долара преди една година.
Печалбата, коригирана за еднократни разходи и промени в запасите, се понижи до 1.8 млрд. долара, спрямо 5.9 млрд. долара, съобщи Shell. Това е под средните очаквания на 17 анализатора, анкетирани от Bloomberg - $2.9 млрд.
 Допълнителните разходи включват 4.61 млрд. долара, резултат от отписване на активи в Аляска и Канада, както и 3.69 млрд. долара в резултат на съкращаване на прогнозата за цените на нефта и газа.

Бен ван Бюрден, главният изпълнителен директор на Shell заяви, че компанията ще продължи да държи разходите под контрол в трудната обстановка в индустрията.
По-рано през тази година Shell заяви, че ще съкрати 6500 работни места и ще намали капиталовите си разходи с 20 на сто.
 

ЕНИ, най-голямата италианска петролна компания, отчете нетна загуба за третото тримесечие на тази година заради срива в цената на петрола. 

Коригираната нетна загуба възлиза на 257 милиона евро, спрямо нетна печалба от 1 милиард и 170 милиона долара година по-рано. Това показа отчетът на разположената в Рим компания. 
„Фундаментите на петролния пазар остават слаби, заради пренасищането със суровината на световните пазари и несигурността в устойчивостта на търсенето“. Това се казва в съобщението на ЕНИ, цитирано от Bloomberg. „Цените на суровия петрол за цялата 2015 се очаква да бъдат чувствително по-ниско под тези отпреди година“, се казва още в официалното изявление. 
От ЕНИ се съгласиха през седмицата да продадат 12.5% от акциите в Сайпем на Фондо Стратегико Италиано. Продажбата е продиктувана от желанието на ЕНИ да изчистят дълга на фирмата, предоставяща услуги в петролната сфера, извън собствения си баланс. От ЕНИ ще съберат 6.5 милиарда евро от сделката, намалявайки дълга си с над 5 милиарда евро, информираха от компанията във вторник. 
Акциите на ЕНИ поевтиняваха в сутрешната търговия в Милано. От януари насам отчитат ръст от 3.7%, но за последната една година са надолу с 2%.

Друга важна компания - френската Total SA обяви печалба от $1.08 млрд. Това е с 69 по-ниско в сравнение с отчетения резултат преди една година, но над прогнозите. Растящото производство на газ и петpол, както и увеличената печалба от процесинга помогнаха да се компенсира влиянието на падащите цени на петрола. По-ниските цени на петрола подобряват маржа на рафинериите, коментира Bloomberg. 

Цената на барел от сорт Брент намаля с почти 45% за последната една година, поради устойчивото пренасищане на пазара. Компаниите са принудени да свиват разходите си, да продават активи и да спират проекти, в отговор на спадащите приходи. От друга страна обаче по-малкото постъпления от продажбата на суров петрол е частично неутрализирана от по-добрия марж, който енергийните компании постигат при преработката на суровината в крайни продукти. 

Последни новини
Още от Начало