Китай отменя политиката на едно дете

Семействата вече официално могат да имат две деца

Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Китай сложи край на най-амбициозния демографски експеримент в човешката история, отменяйки ограничението за едно дете за повечето семейства, за да насърчи ръста на населението, необходим на втората икономика в света.
Въведена от Дън Сяопин през 1979 г., политиката на едно дете сега заплашва да подкопае растежа: населението в работоспособна възраст се сви миналата година за първи път от две десетилетия и прогнозите са за бърз ръст на възрастното население.

Централният комитет на комунистическата партия е решил да позволи на семействата да имат две деца, съобщи Синхуа, цитирайки комюнике от края на четиридневния конгрес в Пекин. Предишните усилия в тази насока не успяха.
Китай ограничи ефективно политиката си за едно дете преди две години, когато позволи на двойки да имат по две деца, ако единият родител идва от семейство без други братя или сестри. 
Това показва, че партията иска възможно най-бързи действия и, че няма време да отлага промяната на демографската си политика, коментира Уон Юкай от Китайската академия за управление в Пекин. Не могат да чакат приемането на ново законодателство догодина, добавя той, цитиран от Bloomberg.

Промяната е част от плановете на президента Си Дзинпин да преориентира икономиката към по-балансиран растеж. Следващият петгодишен план е неговият най-добър шанс да приложи социални и икономически реформи и да избегне падането в т. нар. капан на средните доходи.

Китайският премиер Ли Къцян е посочил цел от 6.5% минимален ръст на икономиката през следващите пет години, съобщи по-рано Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини