Какво да очакваме от пленума в Китай

Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Коментар на Тън Ши, Bloomberg в студиото в Хонконг на пленума на Китайската комунистическа партия и новата петгодишна програма. Тън Ши разговаря с Енджи Лау.

 

Какво можем да очакваме от срещата?

Това е пленарно заседание на Централния комитет на Китайската Компартия. Той включва над 204 члена и над 150 обикновени члена. В челото на дневния ред ще бъде разглеждането и одобряването на следващия петгодишен план на Китай. Това e планът, който ще даде насока за социално-икономическото развитие на Китай – до 2020 г.

 

Какви са очакванията, след като разгледаме онова, което ще се случи през следващите 4 дни. Ние разговаряхме с икономисти, анализатори и наблюдатели на Китай – какво очакват всички?

Това наистина ще е много важно заседание. То ще се проведе в хотел в западен Пекин и в края на деня ще бъде публикувано комюнике от пленума, в което ще се включат най-важните точки от него. Очаквам от петгодишния план да видим модел за по-бавен и по-зелен растеж. Освен това, ще видим планът за трансформация на икономиката от такава с фокус върху инвестициите и износа, към стопанство ориентирано към потреблението и услугите, базирано на иновациите. Вероятно ще видим по-голям процент от БВП за научно-изследователска работа, както и знаковият международен проект на Си Дзинпин „Един пояс, един път“, който също ще получи сериозно внимание в плана.

 

Смятате ли, че изобщо ще бъде спомената паричната реформа, особено преди решението на МВФ дали да се включи или да не се включи юана от кошницата на специалните права на тираж. Това е нещо, към което те се стремяха през последните 10 години.

Да, Китай ясно заяви, че иска да се присъедини към кошницата на Специалните права на тираж, като последователно предприе серия от мерки през последните 6 месеца да постигне тази цел, като очакваме подробни мерки, включително и в петгодишния план. Най-вероятно, съществуващият план ще бъде включен в следващия петгодишен план на този фронт.

 

Много икономисти твърдят, че това ще е планът на промяната. Как следва да четем между редовете?

Този план е много важен за самия Си Дзинпин, защото това е ръководният план, с помощта на който той ще води страната, за да изпълни той целта си и обещанието, което даде през 2012 г., когато за първи път застана начело на партията, което бе през 2020 г. Китай да удвои нивото на БВП, както и нивата на доход на глава от населението от нивата през 2010 г., което е от решаваща важност за самия него. Затова, ще бъдат включени много социално-икономически показатели, много тясно свързани с тази цел.

 

Последни новини
Още от Новини