Фед: Вирусът причинява извънредна икономическа несигурност

Има опасения, че банките могат да бъдат изложени на по-голям стрес

Председателят на Федералният резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg Председателят на Федералният резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Централните банкери в САЩ смятат, че пандемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за икономиката, като са загрижени и за рисковете за финансовата стабилност, става ясно от протокола от последното заседание на Федералния резерв, цитиран от Bloomberg.

От Фед смятат, че икономическите ефекти от пандемията създават необичайна доза несигурност и значителни рискове за икономическата активност в средносрочен план. Участниците в срещата са изразили и притеснение, че банките могат да бъдат изложени на по-голям стрес.

От протокола става ясно още, че предупреждава за възможността несъстоятелността на бизнеса и домакинствата да нараства до степен на заплаха за финансовата стабилност.

Централните банкери оставиха лихвите близо до нулата на срещата си в края на април. Тогава те заявиха и, че кризата в областта на общественото здравеопазването намалява възможността САЩ да очакват бързо възстановяване.

Още по темата

Повече от 36 милиона американци са загубили работата си, след като заразата принуди хиляди фирми да спрат работа в цялата страна. Икономическата активност намаля с 4.8% на годишна база през първото тримесечие.

Срещата на Фед на 28-29 април се проведе чрез видеоконференция, като тя беше първата редовно насрочена след януари. Срещата за 17-18 март беше отменена заради свиканите извънредни заседания на 3 и 15 март, когато лихвените проценти бяха понижени с общо 1.5 процентни пункта.

От средата на март насам Федералният резерв е стартирал общо пет програми за стимулиране на домакинствата, бизнеса, както и щатски и локални правителства. Очакват се още 4 програми да тръгнат по-късно този месец.

Последни новини
Още от Новини от света