Ударите на коронакризата достигнаха и Virgin Atlantic на Ричард Брансън

Компанията съкращава над 3 хил. служители и преустановява операциите си на летище Gatwick

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Авиокомпанията Virgin Atlantic, основана от милиардера Ричард Брансън, обяви, че ще съкрати над 3 хиляди служители във Великобритания и ще преустанови операциите си на летище Gatwick, предава BBC.

Изявлението на компанията дойде малко, след като British Airways заяви, че не изключва възможността да преустанови дейност на Gatwick. 

Множество авиокомпании се опитват да оцелеят на фона на коронавирусната пандемия, която замрази пътуванията по целия свят. Virgin Atlantic вече кандидатства за спешен заем от британското правителство. Към момента компанията е работодател на около 10 хиляди човека.

“Преживели сме много бури след първия ни полет преди 36 години, но никоя не е била толкова разрушителна като Covid-19”, заяви главният изпълнителен директор на Virgin Atlantic Шай Вайс.

“Трудната ситуация”

Според проюсъюза на самолетните пилоти Balpa “това е ужасен удар за индустрията и доказателство за трудната ситуация пред нея”.

Генералният секретар на Balpa Браян Стратън заяви, че членовете на профсъюза и всички служители на Virgin Atlantic ще са шокирани от мащаба на мерките.

“След атентата на 9-ти септември и глобалната финансова криза предприехме сходни болезнени мерки и за щастие голяма част от екипа ни се върна след няколко години”, заяви ръководителят на Virgin Atlantic. “В зависимост от това колко дълго ще продължи пандемията и периода, в който самолетите ще са заземени, се надяваме това да се случи и този път”, добави той.

Още по темата

Конкурентите

Други авиокомпании също обявиха, че ще преминат към намаляване на работната си сила заради колапса в търсенето, предизвикан от пандемията.

Миналата седмица British Airways посочи, че ще съкрати 12 хиляди души и добави, че дейността ѝ на Gatwick може и да не се възстанови след края на пандемията.

Ryanair също обяви, че ще свие работната си сила с 15% (3 хиляди служители). 

Последни новини
Още от Новини от света