Пандемията удари тежко големите американски компании

Бизнесът в САЩ очаква трусовете от коронавирусната криза да се пренесат и във второто тримесечие

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Компаниите от множеството индустрии в САЩ отчетоха значителни финансови загуби от коронавирусната пандемия, съобщава The Wall Street Journal.

Тежестта на здравната криза в страната започна да отслабва на някои места, където рестрикциите срещу разпространението на заразата постепенно се разхлабват.

В сряда общият брой на заразените с коронавирус в САЩ се повиши до над един милион, а смъртните случаи вследствие на заразата достигнаха над 80 хиляди, по данни на университета "Джон Хопкинс". Последните данни показват, че около една трета от общия брой на заболелите с коронавирус са в САЩ, въпреки че експерти отбелязват, че е трудно да се установи пълният брой на инфектираните.

Общият брой на заразени с коронавирус в световен мащаб е над 3.1 милиона, като жертивте на болестта са над 217 хиляди.

Няколко компании докладваха за значителни загуби или понижение на приходите си заради пандемията, след като мерките за ограничаване на заразата доведоха до спад на разходите и засегнаха веригите на доставка.

Ford обяви загуби в размер на 1.99 милиарда долара за първото тримесечиео и прогнозира още по-дълбоки трусове през второто тримесечие. Автомобилният производител се насочва към частично възстановяване на производството на 18-ти май.

Още по темата

Starbucks заяви, че глобалните продажби в магазините му са спаднали с 10% през тримесечието заради здравната криза, което е първо понижение на продажбите на компанията от близо 11 години.

Samsung предупреди в сряда за очаквани повече спадове през идното тримесечие, след като търсенето на нейните продукти се свива на фона на затворените магазини и прогнозираните спадове в потребителските разходи заради икономическото забавяне, причинено от пандемията.

Дори компаниите, чиито бизнеси би трябвало да процъфтяват, представиха нееднозначни резултати. United Parcel Service отчита спад на доставките за големите компании и магазини, а 3M заяви, че продажбите на офис консумативи се понижават въпреки увеличеното търсене на предпазни маски.

Alphabet, компанията майка на Google, обяви, че приходите ѝ нарастват през първото тримесечие, но предупреди, че разпространението на пандемията натежава на работата ѝ и не може да прогнозира резултати за идните месеци.

Междувременно Калифорния се присъедини към нарастващия брой американски щати, които планират да разхлабят мерките, ограничаващи движението на хора. Губернаторът Гавин Нюсъм заяви, че очаква достатъчен прогрес по отношение овлядяването на пандемията, с който да се позволи отварянето на някои производства, компании за търговия на дребно и публични места в идните седмици.

Други тежко засегнати щати удължиха мерките, налагащи на жителите им да останат по домовете си и предупредиха, че преждевременната им отмяна може да заличи постигнатия прогрес. Губернаторът на Масачузетс Чарли Бейкър удължи във вторник мерките срещу разпространението на коронавируса до средата на май, тъй като броят на заразените и смъртните случаи продължава да се увеличава в щата.

Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергология и инфекциозни болести на САЩ, заяви във вторник, че неуспешното или прибързано отменяне на рестрикциите може да доведе до нов ръст на смъртните случаи. Според него е “почти сигурно”, че вирусът ще се завърне отново през зимата.

 

Последни новини
Още от Новини от света