Пандемията понижи очакванията за продажбите на автомобили с 10 млн. бройки

Доставките вероятно ще се свият с над 12% на годишна база до 78.8 млн. превозни средства, смятат от IHS Markit

19:50 | 25 март 2020
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Голям спад на глобалните продажби заплашва автомобилните производители на фона на разпространениеото на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Доставките вероятно ще се свият с над 12% на годишна база до 78.8 млн. превозни средства, смятат от IHS Markit. Очакванията на анализаторите бяха публикувани в сряда, като понижението е от 10 млн. превозни средства спрямо предходната прогноза от януари.

IHS намали очакванията си за САЩ с 2.4 млн. превозни средства, за Китай - с 2.3 млн. и за Европа - с 1.9 млн. бройки. 

Продажбите на автомобили в Европа отбелязаха най-лошото си начало на годината от 2013 г. насам. Регистрациите на нови леки автомобили са намалели със 7.2% през февруари след подобен спад през януари, по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Компаниите затвориха голяма част от фабриките си, но дори да успеят да ги поддържат работещи, доставките на ключови компоненти могат да бъдат прекъснати заради бъдещи огнища на заразата или мерки за овладяването ѝ.

Част от автомобилните производители пренасочиха производството си към предпазни маски и материали в помощ на борбата с разпространението на коронавируса.

Fiat вече започна да приспособява една от фабриките си в Китай за производството на около 1 млн. маски месечно, докато други автопроизводители търсят начини да изместят производството си към вентилатори.

В САЩ General Motors, Ford и Tesla заявиха подкрепата си към изработката не необходимите материали за произвеждането на повече вентилатори. Същото направиха и японският автомобилен производител Nissan и тимът на Формула 1 във Великобритания.