Тръмп каза, че знае как е Ким Чен Ун, но няма да каже

Лидерът на Северна Корея не е виждан никъде в публичното пространство през последните две седмици

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че знае какво е здравословното състояние на севернокорейският лидер Ким Чен Ун, като предположи, че светът ще научи подробности „в не чак толкова далечно бъдеще“, отказвайки да уточни допълнително, пише Bloomberg.

На пресконференция в Белия дом в понеделник Тръмп каза, че не може да „каже точно“ какво е състоянието на Ким, след което добави, че има „много добра представа“ за неговото състояние.

„Но сега не мога да говоря за това“, каза Тръмп, допълвайки, че просто му пожелава да е добре.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун не е виждан никъде в публичното пространство през последните две седмици. Ако е жизнен и в добро здравословно състояние, би било лесно да разсее спекулациите за смъртта му с някоя публична изява.

Още по темата

Високопоставени политици в Южна Корея твърдят, че Ким Чен Ун е добре. От друга страна, властта в Китай, който е един от най-близките съюзници на Северна Корея, не дава подробности по темата. Но китайски медицински екип преди дни бе в Северна Корея и сега със сигурност изглежда, че нещо не е наред след сърдечната операция на севернокорейския лидер.

Една от държавните медии в азиатската страна съобщи на 22-ри април, че Ким Чен Ун е изпратил послание до сирийския президент Башар Асад. А в понеделник беше публикувана информация в местните медии, че държавният глава е благодарен на управителите на севернокорейския град Вонсан за постигнатото и създаването на добър крайбрежен туристически регион.

Но все още няма снимки или видео с негови участия на срещи или събития. Към момента няма необичайна военна активност в страната, но това би се променило драстично при смъртта на Ким. Няма предварително определен наследник за поста, въпреки че сестрата на севернокорейския лидер е поела ключова роля в управлението. Има спекулации, че тя е вероятният наследник за поста, което би довело до ескалация на борбата за власт.

Последни новини
Още от Новини от света