Lufthansa отправи пореден призив за държавна помощ заради коронакризата

Неочакваният спад на приходите е нарастващо предизвикателство за най-голямата германска авиокомпания

Снимка: Martin Leissl Снимка: Martin Leissl

Lufthansa предупреди, че се изправя пред опасността от сериозно свиване на капитала до няколко седмици без държавна помощ, съобщава Bloomberg. Предупреждението е поредният сигнал за трудностите пред най-голямата германска авиокомпания, породени от коронавирусната пандемия.

Очакванията са ликвидността рязко да се понижи през идните седмици заради замразяването на полетите и изплащанията към клиенти за възстановяването на средствата им за отменени пътувания.

Неочакваният спад на приходите е нарастващо предизвикателство за най-голямата германска авиокомпания. Сривовете в цените на петрола увеличиха натиска, като по-рано Lufthansa заяви, че загубите от хеджиране на горивата ще навредят на печалбата ѝ през първото тримесечие.

Още по темата

Компанията не очаква да има способността да набере средства през капиталовите пазари, като води разговори за помощ с правителствата на Германия, Австрия, Белгия и Швейцария.

“Управителният борд е уверен, че разговорите ще доведат до успешен завършек”, заяви Lufthansa в изявление.

Помощта от страна на Германия може да значи, че държавата ще придобие частична собственост в авиокомпанията - опция, която за момента Lufthansa се опитва да избегне. 

Последни новини
Още от Новини от света