Lufthansa поиска държавна помощ за изплащане на заплати

Авиокомпаниите по света са изправени пред загуба на приходи в размер 252 милиарда долара през тази година

19:22 | 27 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската компания Lufthansa поиска субсидии от държавата за изплащане на заплатите на около 31 000 служители, които бяха освободени, след като авиокомпанията приземи голяма част от самолетите си, пише Bloomberg. 

Така наречената програма Kurzarbeit засяга кабинния екипаж и наземния персонал, говорител потвърди пред Bloomberg News по имейл. Компанията води разговори със своя пилотен съюз за подобни мерки, заяви говорителят. 

Програмата има за цел да компенсира загубите на заплати, когато компаниите са принудени временно да спрат дейностите си. Това е един от начините, по които Германия помага на дружествата, включително на Lufthansa, най-голямата авиокомпания в страната, да преминат през коронавирусната криза.  

Авиокомпаниите по света са изправени пред загуба на приходи в размер 252 милиарда долара през тази година заради пандемията, съобщи в понеделник Международната асоциация за въздушен транспорт. 

Ако правителството приеме молбата на Lufthansa, държавата ще изплати част от намалените заплати на служителите, помагайки на авиокомпанията да запази пари при скорошно спиране на приходите. 

Избягването на масови съкращения помогна на германските производители да увеличат производството след финансовата криза преди десетилетие, припомня Bloomberg.