Стотици бежанци в Гърция протестират пред лагера на остров Лесбос

В гръцките бежански лагери са регистрирани множество коронавирусни инфекции. Паниката е сериозна

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Бежанците в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос отдавна живеят при катастрофални условия. От няколко седмици насам там витае страх, причинен от коронавирусната пандемия. Стотици бежанци блокираха входа на лагера в сряда, пише Der Spiegel.

Бежанците носеха транспаранти с лозунга "Свобода за всички. Изложени сме на Covid-19. Морската спасителна група "Iuventa10" сподели снимки и видеоклипове в Twitter за онагледяване на ситуацията с протестите. На кадрите могат да се видят десетки хора, блокирали улица, докато коленичат или седят. Някои носят маски за лице.

В три лагера в континентална Гърция през последните дни са установени множество коронавирусни инфекции. Лагерите са поставени под карантина.

Според местните медии протестите на Лесбос са свързани с освобождаването на лагера Мория, планирано за събота. Тогава около 1500 бежанци - предимно възрастни и болни хора, трябва да бъдат откарани в контитентална Гърция. Според правителството в Атина през следващите дни там трябва да бъдат изведени около 900 души.

Още по темата

Твърди се, че демонстрантите са предимно по-млади хора, които също искат да бъдат изведени в континенталната част.

Атина засили здравния контрол около лагерите на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос с допълнителни медицински пунктове и помещения за изолация. На бежанците е позволено да напускат лагерите само при строги ограничения и с разрешение на полицията.

По актуални данни в момента на гръцките Егейски острови има около 38 500 бежанци. През последните три месеца властите вече изведоха около 11 000 души от тях от напълно пренаселените лагери в континенталната част - особено болни хора и такива, които имат добри шансове да получат убежище и закрила в ЕС.

Последни новини
Още от Новини от света