Паундът може да се окаже победител заради проблемите в Европа около вируса

Спрямо долара паундът докосна най-ниското си ниво за последните 35 години миналия месец

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Коронавирусът измести Brexit от новинарските заглавия и за трейдърите това може да се окаже печеливша възможност, пише Bloomberg.

Британската лира се засили до 80 цента за евро – ниво, което не е достигано след референдума през 2016 г. за излизането от Европейския съюз, посочват от Standard Bank. Наличието на пандемия през тази година означава, че крайният срок за търговска сделка с блока може да бъде отложена, отлагайки и рисковете за валутата или просто изчаквайки по-благоприятни условия за Великобритания.

В същото време кризата насочва вниманието към ЕС и как той се справя в сегашната ситуация.

„Мерките за финансова помощ все още не са достатъчни, за да си струва да заложите на еврото“, смятат от Societe Generale.

Още по темата

Промяната в ситуацията може да означава и промяна в съдбата на една валута, която беше засегната от сериозни разпродажби след решението на Великобритания да напусне ЕС и след като страната беше засегната силно след наложените ограничения в Лондон заради пандемията. 

Спрямо долара паундът докосна най-ниското си ниво за последните 35 години миналия месец, тъй като трейдърите се обърнаха към зелените пари в търсене на актив убежище.

Британската лира се възстановява, но все още е с около 3% по-евтина спрямо еврото от началото на годината, търгувайки се на около 87 цента за евро.

Еврото, от своя страна, отстъпва на фона на това, че ЕС се опитва да постигне споразумение за това каква спешна подкрепа да бъде осигурена на икономиките, най-силно засегнати от коронавируса. Докато Италия и Франция подкрепят съвместно издаване на облигации, Германия и Холандия не са склонни го подкрепят, оставяйки Европейската централна банка да осигури подкрепа.

Последни новини
Още от Новини от света