Страхът от задаващ се колапс в цените на автомобилите притесни индустрията

Продажбите на употребявани автомобили се свиват с 64% през последната седмица на март, сочат данни на Manheim

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Автомобилната индустрия - вече засегната от коронавируса, който доведе до затварянето на фабрики и понижи търсенето на нови автомобили - започна да алармира за възможен колапс на цените на употребяваните коли, който ще има последствия за произовдителите, кредиторите и компаниите за отдаване под наем, съобщава Bloomberg.

Ако този страх се материализира и цените се понижат, това ще бъде пагубно за автопроизводителите и кредитните им звена, които ще трябва да понижат стойността на лизинговите договори. Компаниите, отдаващи автомобили под наем, също ще получат по-малко за продажбите на превозните си средства, които остават неизползвани, тъй като глобалната пандемия преустанови пътуванията.  

„След шест месеца ще има огромни, ако не и безпрецедентни нива на предлагане на едро на пазара“, пише в отворено писмо ръководителят на Cox Automotive. “Автомобилите пристигат, но ние не продаваме”, добавя той.

Удължаване на лизинговите договори

Автомобилните производители правят каквото е по силите им, за да ограничат щетите. Кредитните звена на General Motors и Ford Motor вече предлагат едномесечно отлагане на вноските по лизингите за клиентите.

Тези мерки обаче няма да помогнат за преодоляване на дисбалансите между доставките на използвани автомобили и търсенето, което едва ли ще се възстанови скоро, имайки предвид, че почти 17 милиона американци са подали заявления за безработица само през изминалите три седмици.

“Няма много хора с ръкавици и маски, които излизат да купуват коли”, заяви Мариан Келър, консултант за автомобилната индустрия. “Повечето от аукционите са затворени и са пълни с коли, които нямат купувачи”, добавя тя.

Мотивираните продавачи 

Продажбите на употребявани автомобили се свиват с 64% през последната седмица на март, сочат данни на Manheim. Според компанията, притежавана от Cox Automotive, цените ще се понижат с около 10% през идните седмици.

"Компаниите за автомобили под наем преминаха към агресивни продажби в края на март, след като коронавируса се разпространи", заяви икономист на Cox Automotive. Той ги определя като "мотивирани продавачи", като твърди, че са реагирали бързо, но и те са отчели влиянието върху цените. 

Последни новини
Още от Новини от света