Панически разпродажби на активи обхванаха целия свят

Акциите на европейските авиокомпании и туристическите агенции потънаха до най-ниските си нива от 2013 г. насам

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Последното потапяне на фондовите пазари изведе световните акции на мечи пазар, след като трейдърите се уплашиха от потенциалните икономически щети от коронавируса, а президентът Доналд Тръмп вече не предлага детайлен план за подкрепа на икономиката на САЩ, съобщава Bloomberg.

Световният индекс MSCI All-Country World Index изгуби 1.9% от стойността си, достигайки най-ниското си ниво от януари 2019 г. Показателят е с 20% под рекордно високата си стойност, на която затвори на 12 февруари.

Европейските акции последваха азиатските с движението си в посока надолу, тъй като инвеститорите бягат от рисковите активи на фона на опасенията за печалбите и глобалния растеж заради коронавируса. Пазарите са разочаровани и от преустановяването на пътуванията от Европа към САЩ.

Още по темата

Акциите на европейските авиокомпании и туристическите агенции потънаха до най-ниските си нива от 2013 г. насам.

Индексът The Stoxx 600 Travel & Leisure Index регистрира спад от 10%, водени от негативното представяне на Air France-KLM, германската Lufthansa и компанията майка на British Airways IAG SA.

Междувременно правителството нас Дания предприе драстична стъпка да затвори всички държавни училища и да посъветва служителите да си останат вкъщи, докато Норвегия затвори границата си на места, които са най-силно засегнати от коронавируса. Първият смъртен случай в Швеция накара властите да предупредят, че ще бъдат предприети по-строги мерки.

Основните борсови индекси в Европа, отразяващи търговията на борсите в Лондон, Франкфурт, Париж и Мадрид, губят по над 6% от стойността си малко преди обяд българско време. В Япония основният показател също пропадна на бичи пазар.

Последни новини
Още от Новини от света