Австралийските пожари са довели до загуба от 2,6 млрд. евро за местния туризъм

Съветът за климата в страната състави катастрофална оценка на пожарите

Снимка: Mark Graham/Bloomberg Снимка: Mark Graham/Bloomberg

Съветът за климата в Австралия изготви катастрофална оценка на тежките пожари от миналото лято. Според изчисленията само щетите в туризма възлизат на около 2,6 милиарда евро. Съветът обяви, че почти 80% от всички австралийци са засегнати косвено или пряко от последствията от пожарите, пише Die Zeit.

Между ноември и февруари застрахователните компании в четирите щата Нов Южен Уелс, Куинсланд, Южна Австралия и Виктория са получили 23 000 сигнала за поражения. Милиард животни са загинали, 800 милиона от които само в щата Нов Южен Уелс.

"От 50 години се боря с огъня - никога не съм имал подобно австралийско лято", каза бившият шеф на Пожарната в Нов Южен Уелс, най-тежко засегнатият щат, Грег Мълинс. Климатичните изменения подхранват пожарите, допълнително разпалвани и от преди.

Още по темата

Месеците на тежки пожари в Австралия унищожиха общо 12,5 милиона хектара земя, което представлява повече от една трета от площта на Германия. 33 души са загинали, 3000 къщи са били разрушени. Премиерът Скот Морисън определи периода като "черно лято" за страната.

Ситуацията е била особено влошена и през януари и в югоизточната част на страната в щатите Нов Южен Уелс и Виктория. През последните седмици дъждът оказа благоприятно въздействие, но също предизвика наводнения.

Последни новини
Още от Новини от света