Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Опустошителният сезон на пожарите в Австралия: причини и ефекти

Едуард Джонсън, управляващ редактор за Австралия и Нова Зеландия в Bloomberg, Бизнес старт, 10.01.2020

10:20 | 10 януари 2020
Едуард Джонсън, управляващ редактор за Австралия и Нова Зеландия в Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Едуард Джонсън, управляващ редактор за Австралия и Нова Зеландия в Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сезонът на пожарите през 2019-2020 г. е особено опустошителен. Пожарите в Австралия обикновено се гасят предимно от доброволци, което поставя под огромен натиск ресурсите на страната. Австралийското правителство ще използва 3 хил. военни за гасене на пожарите, освен това за целта се използват военни хеликоптери и кораби. Поет е ангажимент за 2 млрд. австралийски долара за възстановяване на инфраструктурата, но до момента ресурсите са изключително оскъдни заради пожарите, коментира Едуард Джонсън, управляващ редактор за Австралия и Нова Зеландия в Bloomberg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Има критики срещу правителството на премиера Скот Морисън, до голяма степен идващи от еколозите и опозицията на лейбъристите. Те смятат, че правителството не прави достатъчно, за да ограничи въглеродните емисии".

"Причините за горските пожари в Австралия са няколко: първо, тези пожари са част от австралийското лято. От друга страна, се натрупват сухи клонки, които предизвикват огъня", уточни Джонсън.

"Трябва да има по-дългосрочни проучвания, за да се определени дали климатичните промени са в основата на бедствието. Някои медии тиражираха, че подпалвачи са изиграли сериозна роля, но медиите пък омаловажават ефекта от глобалното затопляне".

Как се отразяват пожарите върху икономиката на страната?

"Икономически проучвания и предварителни оценки показват, че туристите и като цяло туризмът са засегнати, както и градовете по бреговата ивица в частност", посочи Едуард Джонсън.

"Появиха се твърдения, че фалшиви карти показват териториите, които горят в Австралия. Някои хора твърдят, че еколозите манипулират тези карти, за да преувеличават аргументите си срещу индустрията на изкопаемите горива".