Усилията на Китай за ограничаване на коронавируса дават резултат

Здравните власти съобщават, че броят на заразените от вируса намалява

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Броят на новите случаи на коронавируса в Китай намаляха в неделя, а представител на здравните власти заяви, че интензивните усилия за спиране на разпространението му започват да работят, предава Ройтерс, цитиран от Investor.bg.

В същото време стана ясно, че още 70 души са дали положителен резултат за заболяването на ударен от вируса круизен кораб, който се намира под карантина в Япония.

Най-новите данни показват 68 500 случая на заболяването в Китай и 1665 жертви, повечето от които в провинция Хубей, откъдето тръгна епидемията.

Националната здравна комисия съобщи в неделя за 2009 нови случая спрямо 2641 предишния ден и 142 нови жертви, само с една по-малко спрямо 143 в събота. Само четири от новите смъртни случаи не са регистрирани в Хубей. Провинцията и главният й град Ухан на практика са отцепени от 23 януари, като училищата, офисите и заводите са затворени, а повечето пътувания са спрени.

Смята се, че вирусът има инкубационен период от 14 дни, което показва, че се разпространява след налагането на блокадата. Но говорителят на здравната комисия Ми Фън заяви, че кампанията започва да дава резултати. „Ефектът от контрола върху коронавируса се проявява“, каза той пред репортери.

Още по темата

Засилената медицинска помощ и превантивни мерки в Хубей са предотвратили нови критични случаи, а делът им сред потвърдените случаи на заболяването е намалял до 21,6% в събота спрямо 32,4% на 27 януари, каза Ми. По-леките случаи също се лекуват по-бързо, което предотвратява опасността да се превърнат в критични, допълни Ми.

Въпреки това ограниченията в провинция Хубей бяха затегнати в неделя със забрана на движението на превозни средства с изключение на извършващите услуги от основна необходимост. Компаниите бяха посъветвани да останат затворени до второ нареждане.

Четете още по темата на Investor.bg

 

Последни новини
Още от Новини от света