Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за мир в Либия

Приемането на резолюцията е важен сигнал за мирния процес в Либия

Три седмици след провеждането на Международната конференция за Либия в Берлин Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция, която подкрепя решението за обявяване на трайно примирие в Либия, предава германското издание Die Zeit.

Заместник-посланикът на Германия в ООН Юргун Шулц показа задоволството си след гласуването. Приемането на резолюцията е важен сигнал за мирния процес в Либия, посочи Шулц.

С един въздържал се от страна на Русия 15-членният орган на ООН прие проекта.

Резолюцията придава международна правна тежест и допълнителен акцент на Берлинското споразумение. На места тя акцентира до решенията на срещата на върха в Либия в Берлин и ги приветства. Основният акцент пада върху значението на "продължаващото примирие".

Германският министър на външните работи Хайко Маас приветства решението на Съвета за сигурност на ООН.

"С успешното приемане на резултатите от конференцията за Либия в Берлин днес направихме голяма стъпка към разрешаването на конфликта в Либия", каза Маас. "Ето защо напредъкът в това отношение в Либия е задължително за всички", допълни още той.

Страните, участващи в гражданската война в Либия, се договориха за международен механизъм за разрешаване на конфликта. Участниците в срещата на върха в Либия в Берлин се ангажираха в неделя да се придържат към оръжейното ембарго на ООН и да прекратят военната подкрепа за страните в конфликта.

Още по темата

Външният министър Маас ще се срещне със своите колеги от участващите държави в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност в неделя, за да направи равносметка за развитието на процеса четири седмици след конференцията.

Пред германското издание Süddeutsche Zeitung Маас отхвърли критиките, че решенията на конференцията се изпълняват бавно.

 


 

Последни новини
Още от Новини от света