В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дипломат: Конференцията в Берлин предотврати кръвопролития в Либия

Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, В развитие, 20.01.2020

15:29 | 20 януари 2020
Димитър Гърдев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Гърдев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решенията на международната конференция в Берлин за Либия дадоха положително развитие на обстановката. В страната можеше да се стигне до дълъг кръвопролитен процес, но в Берлин беше предотвратено това. Това каза Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му двете враждуващи страни в Либия не са самостоятелни играчи, зад тях има много сериозни сили, които имат интереси в този регион. 

"Трябва да се постигне споразумение от сериозните играчи в сянка, за да се проектира то в самите либийски измерения", каза той. 

Участниците в срещата на върха в Либия в Берлин се ангажираха в неделя да се придържат към оръжейното ембарго на ООН и да прекратят военната подкрепа за страните в конфликта. В допълнение се очаква засилване на международните усилия за наблюдение на ембаргото, става ясно от изявление на 16 държави и организации.

Той даде пример с конфликт между Турция и Египет, който е бил предотвратен и допълни, че враждуващите страни имат сериозно намерение да си разпределят либийския нефт.

"Държавата е разделена на три - източната част, която се контролира от влиятелния генерал Халифа Хафтар, Триполи от международно признатото правителство на Фаджис ал-Саррадж, и южната част - абсолютно неясна власт", каза експертът. 

"Либия представлява голяма опасност в няколко направления - миграция, тероризъм и в енергийно отношение", посочи той. 

Въпреки че правителството на Саррадж е признато, интересите на страните се провеждат от генерала, обобщи Гърдев. 

"Хафтар е човек с интересна биография. Той играе с всички". 

Експертът посочи и още едно важно действие от вчера.

"С този документ беше преодоляна една голяма опасност - а именно турският президент Реджеп Ердоган да сложи ръка на втория важен за Европа път - и енергиен, и бежански", каза той.

По думите му Турция не може да си позволи да се конфронтира с Русия в Либия заради Сирия. 

Целия разговор гледайте във видеото