Годишните глобални разходи за енергия ще нараснат до 5,6 трлн. долара до 2050 г.

Същевременно делът им от световния БВП ще се свие от 3,6% на 1,9%

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Прекалено скъп ли е преходът към чиста енергия? В анализ, споделен от Energy Post, се посочва, че годишните глобални разходи за енергийна трансформация ще трябва да бъдат увеличени от 4,6 трлн. долара през 2017 г. до 5,5 трлн. долара през 2050 г., като в същото време делът им от световния брутен вътрешен продукт (БВП) ще се свие от 3,6% на 1,9%, става ясно от анализ на Investor.bg.

Това е така, защото непрекъснатото повишаване на енергийната ефективност гарантира, че общите глобални разходи за енергия ще растат по-бавно от темпа на растеж на световното богатство. Разликата е достатъчно голяма, така че пикът при енергията ще дойде около 2030 г., когато глобалното потребление на енергия ще започне да намалява, тъй като подобренията в енергийната интензивност ще надвишат сбора от населението и икономическия растеж.

Според проучването, ако преходът все пак не се ускори, описаните тук спестявания могат да засилят темпа, с което да се постигнат целите на Парижкото споразумение.

И това е икономическата реалност, която стои пред нас, смята Свере Алвик, заместник-директор на Climate Action Programme.

Енергийният преход ще бъде достъпен за нас през следващите десетилетия, смята той. Всъщност бъдещата енергийна система няма да бъде просто достъпна, тя ще е по-евтина от енергийната система, която имаме днес. И това създава възможност да инвестираме повече, за да постигнем целите, които сме си поставили. 

Още интересни подробности по темата ще откриете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света