Нова сигнална лампа за ядрена война между Индия и Пакистан

Напрежението между двете страни се повишава

Индийски войник и местни жители в Сринагар, Кашмир. Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg Индийски войник и местни жители в Сринагар, Кашмир. Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg

Имран Хан, министър-председател на Пакистан, заяви, че се опитва да алармира ООН през тази седмица за опасността от възможна ядрена война, която да избухне заради Кашмир, пише Guardian.

Индия и Пакистан бяха близко до въоръжен конфликт през февруари, когато Делхи бомбардира цели на пакистанска територия за пръв път от 50 години насам и изтребители на двете страни участваха във въздушни боеве помежду си. Напрежението тогава се понижи, след като Пакистан върна на Индия жив и здрав пилот, който беше пленен след катапултирането си. Сега отношенията на двете страни, чиято обща граница всъщност е непризната с мирен договор „линия на контрол“, отново се влошиха, след като Индия отне конституционно закрепеното право на автономия на щата Кашмир през август. Индия разположи стотици хиляди войници в населения предимно с мюсюлмани регион и извърши хиляди арести на местни активисти.

Имран Хан казва, че действията му са провокирани от националистката идеология на индийския премиер Нарендра Моди, който той нарече „фашист“.

Джаму и Кашмир в момента се намират под засилени мерки за сигурност, които включват и прекъсване на мобилните телефонни услуги и интернет, но пакистанският премиер предрича мащабна негативна реакция сред населението на щата, щом веднъж тези ограничения бъдат вдигнати.

„Хората ще излязат на улиците. И какво ще стане тогава?“, зададе Хан риторичен въпрос към журналисти по време на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк тази седмица. Той наблегна на присъствието на 900-хилядна индийска армия в спорния за двете страни регион.

„Страхувам се от клане и че нещата ще излязат от контрол“, заяви пакистанският лидер.

„Основната причина, поради която съм тук, е да се срещна със световните лидери и да говорим за това. Запътили сме се към потенциална катастрофа с мащаб, който никой не осъзнава“, подчерта Хан.

“Това е единственият случай от Карибската ракетна криза през 1962 г. насам, когато две ядрени сили се изправят лице в лице. Ние се изправихме едни срещу други през февруари“, каза още той.

Имран Хан заяви решимостта си да брани пакистанската територия, но също изрази и опасенията си от неконтролирана ескалация на конфликта с Индия.

„През февруари шефът на Генщаба и началникът на военно-въздушните сили ми се обадиха и ми казаха, че индийски самолети бомбардират пакистанска територия. Какво трябваше да направим ние? Трябваше ли да направим този избор?“, заяви Хан, намеквайки за военен отговор, който лесно би ескалирал в пълномащабна война.

Той е споделил страховете си от подобен конфликт в разговори с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Борис Джонсън. Американският президент е предложил да посредничи, но само ако и двете страни са съгласни на това. Индия е отрицателно настроена към външна медиация по въпроса с Кашмир, който тя счита за изцяло вътрешен свой проблем. Правителството на премиера Моди казва, че действията му в Джаму и Кашмир са изцяло продиктувани от нуждата за борба с тероризма и сепаратизма. Делхи отдавна обвинява Исламабад в подкрепа за сепаратисти и извършители на атентати, което пакистанците отричат.

Хан обаче има трудна задача, доколкото Тръмп счита Моди за свой близък политически съюзник на международната сцена. Въпреки това в понеделник Тръмп каза, че реториката на Нарендра Моди е „много агресивна“.

В самия Кашмир ситуацията в Ню Йорк се следи внимателно, като надеждите са ООН да помогне за отмяна на извънредното положение и нормализиране на ситуацията.

Още по темата

В Южен Кашмир, който е епицентър на нови анти-индийски вълнения, местни жители се оплакват, че военните ги притискат да затворят всички магазини и бизнеси до края на седмицата, когато се очаква Хан и Моди да произнесат речи пред годишната сесия на ООН.

Други жители са скептични за възможността ООН да допринесе за прогрес по въпроса с Кашмир.

Междувременно Имран Хан заяви, че е бил помолен от САЩ и Саудитска Арабия да посредничи за намаляване на напрежението с Иран, за което той е поел ангажимент да се свърже с Техеран, за да се избегне конфликт.


 

Последни новини
Още от Новини от света