Tesla ще купува батерии от LG

Model 3 и Model Y ще бъдат снабдени с новите южнокорейски батерии

Заводът на LG Chem се намира на 320 км. от този на Tesla в Шанхай. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Заводът на LG Chem се намира на 320 км. от този на Tesla в Шанхай. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Пионерът в производството на електромобили Tesla е сключил сделка с подразделението за батерии на LG - Chem, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои неназовани източници.

Батериите от модел 21700 ще захранват произведените в шанхайската фабрика от американския автомобилостроител Model 3 и Model Y.

Сделката, обаче, не е ексклузивна и Tesla запазва правото си да работи с други снабдители. Смята се, че в момента се водят преговори с китайския производител Contemporary Amperex Technology (CATL). Panasonic пък дори в момента доставят захранване за производството на коли в Невада.

Още по темата

Заводът за батерии на LG се намира на около 320 км. от този на Tesla в Шанхай. Това би спестило много от разходите за транспорт, които неминуемо биват включени в подобни сделки.

Новината предизвика повишение в цената на акциите на LG Chem с 3% на борсата в Сеул, но в същото време доведе до понижение в стойността на активите на CATL в Шенджен. Panasonic не усети особени трусове в Токио (+0,2%).

Последни новини
Още от Новини от света