Най-добрите телефони за следващия милиард потребители

Много нови клиенти на мобилен интернет се насочват към устройства с цена около 25 долара

JioPhone се радва на растяща популярност в Индия JioPhone се радва на растяща популярност в Индия

Най-желаните телефони за следващия милиард мобилни потребители не са произведени от Samsung или Apple и дори нещо повече – те не са смартфони, пише Wall Street Journal. “Следващият милиард“ са потребители от африкански и азиатски държави (но не само) като Нигерия, Камерун, Индия, Индонезия, които избягват писането на текстови съобщения и предпочитат гласови комуникации и картинки. Причината – те са по-слабо или дори съвсем необразовани нови потребители на интернет-услуги. Производителите на евтини смартфони и интуитивни апликации ги разглеждат като следващата голяма ниша за пазарен ръст.

Новите „несмартфони“ изглеждат като популярните преди около две десетилетия модели на Nokia, и поддържат някои базови приложения, работещи и с по-слаб интернет-трафик. Това са един от най-бързо растящите сегменти за производителите на телефони, които дават възможност на милиони бедни потребители да се възползват от дигиталната икономика поне на базово ниво.

Въпреки че пазарът на смартфони започна да се свива през изминалата година, телефоните с умни функции отбелязаха троен ръст до 75 милиона продажби и се очаква още 84 милиона да се продадат през настоящия период, според данни на компанията Counterpoint. Докато богатите нации вече пускат тестове на 5G-мрежи, а потребителите им приемат 4G-скорости за даденост, то поне 3.4 млрд. души по света остават откъснати от всякакъв интернет, според We Are Social, компания за пазарни проучвания. Повечето от тези хора използват обикновени мобилни телефони, което означава, че лесно могат да преминат към подобни, но свързани с интернет устройства.

Още по темата

Подобен е случаят на Камлеш Кумар, 35-годишен продавач на плодове по улиците на Делхи, който печели по около 80 долара средно месечно. Преди две години той решава да смени своя обикновен телефон с такъв с достъп до интернет, но не може да си позволи дори най-евтиния смартфон на цена от около 100 долара. Затова си купува JioPhone, телефон с интернет опции, за 20 долара от индийски мобилен оператор. Сега Кумар слуша музика, която намира в Youtube през вградения гласов асистент на Google, а вечер семейството му дори гледа филми, скупчено около телефона. Цялото това удоволствие му струва по-малко от 2.5 долара месечна такса.

За потребители като Кумар тези телефони имат истински, а не виртуални клавиатури, което е по-удобно за несвикналите с touch-screen технологията клиенти. Това в добавка снижава и разхода на енергия, което значи, че батерията издържа дни наред – безспорно предимство в страни, където електричеството е ненадеждно.

Последни новини
Още от Новини от света