Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Печалбата на Samsung за тримесечието се свива повече от два пъти на годишна база

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 05.07.2019

10:40 | 5 юли 2019
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Корейската компания за потребителска електроника Samsung Electronics обяви, че печалбата ѝ за трите месеца, завършили през юни, се е свила повече от два пъти спрямо година по-рано, след продължаващия спад на цените и търсенето на чипове за памет. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Най-големият производител на смартфони и доставчик на чипове за памет в света заяви, че оперативната му печалба е достигнала 6,5 трлн. вона (5,5 млрд. долара), което е малко по-добре от очакваните от анализаторите 6 трлн. вона, но сумата е с 56% по-ниска спрямо година по-рано, поясни Кирилова.

Компонентите за памет, които се ползват в смартфони и в корпоративни сървъри, представляват основният генератор на печалба за на Samsung, каза още тя.

"Експертите твърдят, че целият сектор за производство на чипове преминава през период на коригиране на запасите, което държи търсенето ниско и води до спад на доставките, което пък засяга цената".

Данните са от предварителния отчет на Samsung, като се очаква окончателният да излезе по-късно този месец, посочи редакторът.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.