Huawei съкращава стотици работни места в САЩ

На служители от Китай е било предложено да се преместят на длъжности в родината си

15:24 | 14 юли 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Kитайският доставчик на мрежово оборудване и производител на мобилни телефони Huawei възнамерява да уволни стотици хора в САЩ. Засегнати са служители на дъщерното дружество за научноизследователска и развойна дейност Futurewei Technologies, съобщава Wall Street Journal в неделя, цитирайки лица, запознати с процесите.

Стотици работни места биха могли да бъдат заличени. На служители от Китай е било предложено да се преместят на длъжности в родината си. Futurewei Technologies има 850 служители в няколко американски града според вестника. Huawei първоначално не коментира темата.

Американското правителство включи Huawei в черенсписък, заявявайки, че технологията на компанията може да се използва за шпионаж в Съединените щати. В резултат на това на американските компании е забранено да правят бизнес с китайската група.

Huawei отхвърля твърденията. Забраната за продажби има отрицателно въздействие върху бизнеса: Huawei наскоро преразгледа прогнозата си за продажбите за текущата и следващата година.

На срещата на върха на Г20 в Япония американският президент Доналд Тръмп изненадващо обеща, че американските компании могат отново да работят с водещия доставчик на мрежово оборудване и втори по големина в света производител на смартфони. Така всеки може да получи лиценз, ако доставките не представляват заплаха за националната сигурност на САЩ. Въпреки това Huawei остава в черния списък.