Как Тръмп може да започне валутна война?

Пряка валутна интервенция от американската администрация е слаб, но нарастващ риск, посочва анализатор на Goldman Sachs

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Не е тайна, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да отслаби щатския долар, за да подсили американската икономика. Той многократно отбеляза, че доларът е прекалено силен спрямо конкурентните валути, като много анализатори смятат, че вероятно е прав, пише CNN.

Спекулациите, че администрацията на американския президент може да предприеме конкретни стъпки за отслабване на долара нарастват, подсилвайки опасенията, свързани с ефективността на подобна стратегия, която би увеличила цените на вноса от други страни в САЩ и намалила покупателната способност на американските домакинства.

"Това може да предизвика валутна война", предупреди Bank of America в неотдавнашна бележка до своите клиенти.

Администрацията на Тръмп всъщност има няколко начина, по които може да отслаби долара. Един от тях е да се откаже от политиката на силния долар, която съществува повече от две десетилетия. Друг вариант е президентът да поиска от финансовото министерство да продава долари, за да намали тяхната стойност. Този вид намеса обаче не се е случвал от 1995 г. насам.

„Смятаме, че пряка валутна интервенция от страна на САЩ е слаб, но нарастващ риск“, пише Майкъл Кахил, стратег в Goldman Sachs. Неочакваните търговски ходове на Тръмп обаче „създадоха схващането, че всичко е възможно“, добавя той.

Под риск ли е американската политика на силния долар?

Най-лесният начин за отслабването на долара за администрацията на Тръмп е да обяви отказа си от политиката на силния долар, обявена през 1995 г. по време на управлението на Бил Клинтън.

Подобен ход „би бил много ефективен“, предизвиквайки обезценяване на зелената валута с между 5 и 10% и водейки до равновесие, смятат стратези на Bank of America.

Това обаче далеч не изключва възможността други страни да се опитат да отговорят на промяната в американската валутна политика, отслабвайки и собствените си валути. 

Не без Федералния резерв

По-агресивна опция би била пряката намеса на валутния пазар - сценарий, който според анализатори може да разруши съвременните норми.

Goldman Sacks посочи, че директна намеса ще доведе до „значителна реакция на пазарите“, включително отслабен долар, по-силна йена и спадове на фондовите борси.

От банката обаче добавят, че има няколко фактора, които биха затруднили подобна стратегия на Тръмп, включително задължителната в случая намеса на Федералния резерв.

Въпреки че Министерството на финансите има власт над американската валутна политика, то има контрол само над относително малък размер на активите, които може да продаде, за да намали стойността на долара. 

"Всеки опит от страна на Министерството на финансите да се намеси едностранно ще бъде неуспешен, освен ако не може да разчита на подкрепата на Фед", пише Пол Ашуърт, главен икономист в Capital Economics.

Още по темата

Още по темата

Мисълта за валутна война наред с търговската

Намесата на Фед на международните борси може да има значителни последствия.

Почти 5 трлн. долара се търгуват на валутните пазари всеки ден, около пет пъти повече от нивото през 1995 г., когато САЩ допуснаха последната интервенция, посочва Ашуърт.

Той отбелязва, че докато отслабеният долар може да повиши конкурентоспособността на американските износители в средносрочен план, той би увеличил вносните цени, което ще доведе до "почти незабавна загуба на покупателна способност" на американските домакинства и предприятия.

"Ние бихме възприели каквито и да било действия за целенасочено отслабване на долара като негативни за краткосрочния ръст на БВП", казва икономистът.

Валутната война, наред с търговската, е страшна мисъл. Все пак обаче всичко е възможно.

Последни новини
Още от Новини от света