Ще изчака ли ЕЦБ до септември за въвеждането на нови стимули?

Централните банкери ще използват срещата на 25 юли, за да сигнализират за намаляване на лихвените проценти, смятат икономисти

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инвеститорите, които залагат, че Европейската централна банка ще изчака до септември, за да увеличи паричните стимули, може би подценяват риска от по-ранни действия, пише Bloomberg.

Последните данни, показващи засегнатата от глобалната несигурност икономика, дават причини на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги да изпълни обещанието си от миналия месец, че банката ще действа, ако перспективите не се подобрят.

Европейската комисия запази прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт на еврозоната през 2019 г. от 1,2 на сто, като намали тази за ръста на БВП през 2020 г. от 1,5 до 1,4 на сто заради очаквания за по-умерен растеж през останалата част от тази година.

Изследване сред инвеститори, проведено тази седмица, предполага, че рецесията в Германия наближава на фона на срива на индустриалните поръчки в най-голямата европейска икономика през май, когато стана ясно, че поръчките към германските заводите се свиват с 2,2% на месечна база при очаквания за спад от 0,1%.

Още по темата

Още по темата

Според очакванията на икономисти централните банкери ще използват срещата на 25 юли, за да сигнализират, че намаляването на лихвените проценти е неизбежно, като ще се въздържат от възобновяване на покупките на облигации до септември или по-късно.

Някои от последните изказвания на централните банкери обаче дават сигнали, че въвеждането на нови стимули може и да не изчака края на лятото.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че централните банки трябва да бъдат "проактивни", докато Беноа Кюре, член на Изпълнителния съвет на централната банка посочи, че разхлабването на паричната политика е нужно "повече от всякога".

Трябва да се отбележи, че ако Драги се опита да задвижи процеса през юли, може да се наложи да преодолее известна съпротива от някои централни банкери, добавя Bloomberg.

Ив Мерш, един от членовете на борда на ЕЦБ, заяви миналия месец, че банката трябва да избягва "хаотични дебати за политиката ѝ с цел създаване на краткосрочни стимули".

Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало също заяви в понеделник „решителността“ за действия на банкерите, като отбеляза и противоречивите данни от икономическите показатели, добавяйки, че според него няма нужда от бързане с нови мерки през този месец.

Драги може и да реши да остави решението в ръцете своя наследник в лицето на ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която трябва да поеме поста след края на мандата му на 31 октомври.

За централната банка остава важно и решението на Федералния резерв на САЩ след предстоящото заседание в края на този месец. Намаляването на лихвите в Щатите може да оскъпи еврото спрямо долара, което допълнително ще намали инфлацията в еврозоната и ще даде на ЕЦБ основание да увеличи собствените си стимули.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света