Техеран: Дипломацията вече не може да реши проблемите ни с Вашингтон

Новите санкции срещу държавната администрация са повод за крайното изказване от Външно министерство

Какво следва от тук насетне за САЩ и Иран? Снимка: Bloomberg Какво следва от тук насетне за САЩ и Иран? Снимка: Bloomberg

„Враждебните санкции срещу ирански лидери и водещи държавни дипломати означават, че окончателно затваряме дипломатическите пътеки за решаване на спора с американското правителство“, казва в интервю за полуофициалната студентска новинарска агенция говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, цитиран от Bloomberg.

Поводът за поредния разрив в отношенията между Техеран и Вашингтон са последно налочените санкции от американския президент Доналд Тръмп срещу държавния глава на Иран Аятолах Али Хаменеи и други осем старши-военни командири. Санкциите се изразяват в запориране финансовите ресурси на Хаменеи и хората му.

Тръмп официално обвини лидерът на ислямската република за враждебния режим в страната, обосновавайки решението си. Очаква се по-късно и външният министър на Иран Завад Зариф също да получи запор на банковите си сметки.

Още по темата

Надеждите от американска страна са, че все пак тази мярка ще накара Аятолах Хаменеи да седне на масата за преговори с Доналд Тръмп, за да се реши най-важният въпрос, а именно ядрените оръжия на Иран.

„Няма как да започнеш преговори с човек, който те заплашва и предизвиква“, казва иранският посланик в САЩ Маджид Такт Раванчи по време на заседание на Обединените нации.

Великобритания прави опит да посредничи за решаването на конфликта. Дипломатът Карън Пиърс изрази мнение, че желанието на кралството е да се намали напрежението и да се стигне до дипломатическо решение, но подчерта, че „атаките срещу петролните танкери не бива да се подминават с лека ръка, тъй като това застрашава международната търговия и е опасно за региона“.

Френският посланик Франсоа Делатре също изрази подобна позиция, казвайки, че „максималният натиск има смисъл само с максимална дипломация“.

Снимка на Десислав Янкулов.

Цената на златото е най-високата от май 2013 г. насам Графика: Bloomberg

Цялата ситуация дава сериозно отражение и върху световните пазари, като един от най-значимите ефекти е върху цената на златото. То достигна 6-годишен връх до 1439,21 долара за унция (към 8:30 часа на 25 юни). Традиционно ценният метал се превръща в убежище за инвеститорите, когато се задава война от някоя от големите икономически сили в света.

Последни новини
Още от Новини от света