Първите жертви на терористичната атака в Крайстчърч са погребани

В Нова Зеландия втори човек бе обвинен в разпространение на видеото на атентата в Крайстчърч. Австралия критикува изявленията на президента Ердоган

След терористичната атака срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч първите 50 жертви бяха погребани. Първите погребани бяха сирийски бежанец и негов син. Стотици опечалени се бяха събрали на гробищния парк близо до джамията Линууд, втората точка на нападение. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Баща и 15-годишният му син бяха погребани след молитви в сряда. Техните имена бяха обявени чрез високоговорители. Семейството на двамата пристига от Сирия в Нова Зеландия едва миналата година. Мъжът оставя жена, дъщеря и друг син, който също е застрелян, но е оцелял.

Разследванията по случая доведоха до друго обвинение. Втория мъж е обвинен според полицията, тъй като е разпространил видео от атентата на живо в интернет. Съдията разпорежда предварително задържане под стража.

Критика към Реджеп Тайип Ердоган

Междувременно австралийският премиер Скот Морисън в следствие на раздразнение от изявленията на турския президент Реджеп Таип Ердоган за нападенията отправи призив към турския посланик. Ердоган бе осъдил атаките в турската предизборна кампания като атаки срещу исляма, а също и срещу Турция. Същевременно той заплашваше австралийците с антимюсюлмански настроения, че те щяха да бъдат "върнати в ковчези" като свои дядовци от редиците на силите на Антантата от страни като Великобритания и империи като Австралия, Нова Зеландия и Франция през Първата световна война в битката при Галиполи срещу един особено Османска армия.

Морисън описа изказванията като "много обидни за австралийците" и "безмилостни в тази много чувствителна ситуация". Морисън отхвърли предложено извинение и поиска разясняване и оттегляне на изявленията. Атаките в Нова Зеландия по време на молитвата от миналия петък убиха 50 души. Предполагаемият стрелец е 28-годишен австралийски екстремист с десни убеждения.

Досега властите в Нова Зеландия са предали на роднините останките на шест жертви на убийството в Крайстчърч. Във вторник всичките 50 аутопсии бяха завършени, но само дванадесет жертви могат да бъдат идентифицирани удовлетворително според Съдебна медицина, съобщиха от полицията.

Забавянето на пренасочването на труповете към семействата предизвика недоволство: Много оцелели биха искали да погребат мъртвите в рамките на 24 часа, както повелява мюсюлманският обичай. 23-годишният Мохамед Сафи, чийто баща Матиулах Сади бил убит в джамията Ал Нур, изразил гнева си пред властите, които не казвали на опечалените семейства кога ще освободят телата. "Те не ни казват нищо", заяви афганистанският бежанец пред Центъра за семейни помощи в Крайстчърч.

Полицията в Нова Зеландия заяви, че е "напълно наясно" с разочарованието на засегнатите семейства. Полицията се опитва да подобри комуникацията със загиналите и да гарантира, че те са напълно информирани. "Правим всичко възможно да свършим работата си възможно най-скоро и да предадем обратно жертвите на техните роднини", заяви полицията.

Последни новини
Още от Новини от света