Как Amazon натисна паник бутона на конкурентите си?

Американската компания планира разрастването си в нова пазарна ниша

Логото на Amazon върху картонена опаковка на компанията; Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Логото на Amazon върху картонена опаковка на компанията; Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Наскоро американският търговски гигант Amazon пусна на пазара дебютна колекция гримове на марката си „find“, която също продава и облекла, пише Quartz. Достъпните за момента само за британския сайт на концерна козметични продукти се продават по-скоро „в пакет“, отколкото единично. Цената на всеки един от тях е под 20 долара, което ги прави сравними с дрогерийните.

Изявлението, че Amazon се разраства на нови пазари обаче събуди тревога у мнозина. През 2017 г. веригите за хранителни стоки загубиха почти 12 млрд. долара от пазарните си капитализации заради съобщение на американския концерн, гласящо, че цените на продуктите от раздела му Whole Foods ще бъдат намалени. Миналата година Amazon сподели и визията си за независими здравни услуги, в резултат на което пазарните оценки на 10-те най-големи листнати на борсата здравно-осигурителни и фармацевтични компании изгубиха общо 30 млрд. долара за няколко часа.

Към момента 7 големи конгломерата и близо 200 от техните марки контролират индустрията за красота. Изявлението на Amazon като че ли все още не се е отразило толкова сериозно на конкурентите ѝ. Трябва да се има предвид обаче, че американската компания продава успешно всичко от книги до мебели, при това без да вдига особено шум, а навлизането ѝ в подобна индустрия може да е сигнал именно за началото на нова, по-агресивна кампания. За момента бизнесът на Amazon с нейни собствени марки (вече над 80) се разраства, като до 2022 г. се очаква той да генерира около 25 млрд. долара.

Amazon всъщност вече е утвърдена дестинация за козметичните марки. През 2016 г. консултантска компания A.T. Kearney направи проучване сред американските жени, които пазаруват продукти за красота онлайн. То установи, че 69% от тях търсят и поръчват козметични продукти, както и такива за лична грижа, от Amazon, което е най-високият резултат в сравнение с тези на конкурентни компании като Sephora (41%) и Ulta (37%). Още повече, че именно тези продукти са и втората най-търсена категория в Amazon. Доклад на One Click Retail показва, че продажбите на продукти за здравна и лична грижа на платформата са нараснали с 23% на годишна база през втората половина на 2018 г. и достигат тоталната сума от 1,9 млрд. долара, докато продуктите за красота отчитат 26%-но повишение и приходи в размер на 950 млн. долара.

Индустрията за красота обаче може да се окаже необичайно устойчива на конкуренцията от страна на Amazon благодарение отчасти на веригите като Ulta, които според банка UBS са пример за „една от най-добрите истории за растеж в търговията на дребно“ от миналата година. Компанията продължава да напредва в индекса за най-големите компании в света Fortune 500 с обещания за нови магазини, широкообхватна продуктова селекция и силна програма за лоялност.

Съперникът ѝ Sephora междувременно показа растеж „във всички области на действие“ за последното тримесечие. Компанията-майка LVMH не изнася данни за продажби, но разкри, че категорията „селективна търговия на дребно“ е нараснала с 9%, което е сигнал за успеха и на Sephora.

Още повече, че и конкурентите на Amazon имат нещо много важно, което липсва на американския концерн: много физически магазини.

Последни новини
Още от Новини от света