Фед се върна в света на нулевите лихви

Централната банка на САЩ намали лихвите до 0 и обяви мащабна програма за изкупуване

Управителят на Фед Джером Паулъл. Снимка: Bloomberg Управителят на Фед Джером Паулъл. Снимка: Bloomberg

Във второто спешно решение за намаляване на лихвените проценти за последните две седмици Федералният резерв намали лихвите до нула и обяви мащабна програма за изкупуване. Това е поредният опит за спасяване на 11-годишната експанзия от пандемията, която предизвика хаос на финансовите пазари и заплашва да насочи САЩ към рецесия, ако все още не е направила това, пише Bloomberg.

Банката понижи основния лихвен процент с цял процентен пункт до диапазона от нула до 0.25 процента, посочва investor.bg. Банката също така обяви нова програма за закупуване на облигации, която се очаква да струва поне 700 милиарда долара. Стъпката последва преди отварянето на пазара в Азия.

"Избухването на коронавируса заплашва широката общественост и нарушава икономическата активност в много страни, включително САЩ", заяви Фед.

Още по темата

Фед ще поддържа лихвените нива близо до нула, „докато не се увери, че икономиката е издържала на последните събития и е напът да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените“, се казва в съобщение на Федералния комитет за отворения пазар.

„Това действие ще помогне за подкрепа на икономическата активност, силните условия на пазара на труда и инфлацията, като се върне към симетричната цел на Комитета от 2%“, посочват още от Фед.

Новата програма за изкупуване на облигации се очаква да се фокусира върху държавни облигации и ипотечни облигации, известни като Mortgage Backed Securities (MBS).

Предвижда се Фед да се срещне във Вашингтон във вторник и сряда, но ръководителят на централната банка Джеръм Пауъл не чака дълго, преди да предприеме нови стъпки в борбата срещу коронавируса и нейните икономически последици.

Фед вече намали основния си лихвен процент с 0.5 процентни пункта в началото на март, за да успокои напрегнатите пазари. Ефектът обаче бързо се загуби. Фед се намеси няколко пъти през изминалата седмица, за да осигури ликвидност на паричния пазар и в търговията с държавни облигации на САЩ.

Междувременно и централната банка на Нова Зеландия намали лихвите в спешен ход, като има очаквания и Австралийската централна банка да обяви допълнителни мерки в четвъртък.

Последни новини
Още от Новини от света