Стивън Мнучин: Не очаквам коронавирусът да потопи САЩ в рецесия

Финансовият министър на САЩ прогнозира бързо възстановяване на икономиката до края на годината

18:00 | 15 март 2020
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че не очаква пандемията от коронавирус да насочи икономиката на страната към рецесия, въпреки че растежът ще се забави, тъй като много бизнеси прекратяват операциите си, съобщава Bloomberg.

“След като се изправим срещу вируса, по-късно през годината, икономическата активност ще се повиши. Очаквам да има силно възстановяване по-късно през тази година“, коментира Мнучин в интервю за Fox.

Изявлението на Мнучин идва, след като много бизнеси в САЩ и по света обявиха, че прекратяват временно дейността си заради бързо разпространяващия се вирус.

Най-големите оператори на круизни кораби в страната прекратяват операциите си за месец, което е най-силният отговор на индустрията досега. Настаняванията в хотелите намаляват, „Бродуей“ затвори и авиокомпаниите оперират ограничено заради редица забрани за пътувания в световен мащаб.

„Досега не е имало подобни обстоятелства. Части от икономиката се затварят, а други се забавят осезаемо“, заяви Мнучин преди дни на пресконференция в Белия дом. Тогава той заяви, че спешните разходи на стойност 8 млрд. долара и приетият план за подкрепа на икономиката са само началото в борбата срещу коронавируса.

„Необходимо е да се свърши още работа с Конгреса. Ще направим така, че икономиката да се възстанови“, коментира той.

Тръмп, чиято предизборна кампания разчита много на икономическото състояние на САЩ, е със силен фокус върху фондовия пазар. На пресконференцията в събота Тръмп заяви, че пазарите отчитат рекордни ръстове, след като обяви извънредно положение преди 2 дни.

„Тръмп се фокусира върху фондовите пазари, тъй като те са индикатор от икономиката, който дава увереност на хората“, обясни днес Мнучин.