Гръбнакът на европейската сигурност ще бъдат отново армиите на отделните страни

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Светът е бизнес, 13.11.2019

ЕС се нуждае преди всичко от споделяне на тежестите и това всяка държава да допринася за реализиране на общите политики. За да бъде съюзът глобален играч, трябва да има въоръжени сили, но те следва да се развиват синхронизирано между ЕС и НАТО, заяви Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Европейска отбрана - да, но в рамките на НАТО. Гръбнакът на европейската сигурност и отбрана ще бъдат отново армиите на отделните страни членки".

Проект на Сърбия, Албания и Северна Македония

Във връзка с намерението въпросните държави да се опитат да създадат "мини Шенген" на Западните Балкани гостът отчете важността на свързаността като ключов въпрос - икономическа, политическа, транспортна, комуникационна, на Западните Балкани.

"От обявяването до изпълнението на инициативата има доста време за разрешаване на двустранни и регионални въпроси. За да минават свободно стоките между Сърбия и Албания, това трябва да стане през Косово - която обаче не е в рамките на тази инициатива".

Желанието на Йордан Божилов е да види свързаност освен между балканските страни и такава между Балканите и Европа - да се отвори пътят на Балканите към европейско членство и към по-тясна евроинтеграция.

"Франция засега е неотстъпчива относно това Северна Македония да започне веднага преговори за членство в ЕС".

Йордан Божилов подчерта, че не би бил толкова краен в изразяване на становище, дали отношението на френския президент Еманюел Макрон изразява руската позиция относно това Балканите да не бъдат присъединявани към ЕС. "Нямаме основание да считаме, че Франция изпълнява някаква политика на Русия", смята той.

По повод инвазията на джихадисти и депортирането им от Турция, изказванията на Ердоган относно НАТО, както и последните събития, свързани с Ислямска държава, гостът отбеляза, че Турция би могла да търси много повече диалог в рамките на НАТО.

Последни новини
Още от Нотификации