В Куба потегли първият нов влак от 40 години

Билет „отиване и връщане“ от Хавана до Гуантанамо (915 км.) струва около 7 евро

Снимка: Noah Friedman-Rudovsky/Bloomberg Снимка: Noah Friedman-Rudovsky/Bloomberg

Първите нови вагони от 40 години в Куба поеха на път от Хавана за Гуантанамо в източната част на острова, предаде Deutsche Welle. Влаковата композиция ще пропътува 915-те километра между двете точки за 15 часа.

С разбити прозорци, липсващи врати и изпочупени седалки влаковете в Куба отчаяно се нуждаят от обновяване. 14-те нови вагона по маршрута включат и четири с климатик, както и вагон-ресторант.

Още по темата

През май Куба получи доставка от 80 сини вагона, произведени в Китай, като част от проекта за модернизация, осъществяван от правителството. Новите вагони са част от общо 250 машини, които трябва да пристигнат от Китай до края на годината.

Следващата стъпка ще бъде ремонтът на 4200 километра линии и десетки запуснати жп гари из целия остров. Куба се надява, че железопътна система ще бъде изцяло обновена и функционираща до 2030 г.

Кубинската железопътна система е пусната в действие за първи път през 30-те години на 19 век. Днес тя не е добре поддържана и няма ново оборудване.

Кубинските влакове са едно от най-евтините средства за пътуване на дълги разстояния, но системата е много неефективна. Пътуването от Хавана от Сантяго обикновено продължава 24 часа. С кола се стига за половината време, но е по-скъпо.

Макар новите влакове да намалят времето за пътуване, те няма да могат да се движат с максимална скорост, докато не бъде модернизиран релсовият път.

Билет „отиване и връщане“ от Хавана до Гуантанамо струва 200 кубински песо (7 евро). Според кубинското министерство на транспорта влаковете в страната са превозили 6,7 милиона пътници през миналата година. Правителството заяви, че иска броят да се увеличи с един милион пътници през 2019 година по дългите маршрути. Железопътният транспорт е популярен вариант за транспорт източните градове Сантяго, Олгин, Камагуей и Гуантанамо.

Последни новини
Още от Нотификации