Куба празнува двоен празник с началото на 2019

60-годишен юбилей от революцията и Нова година възвести артилерийският залп от крепостта на залива

11:00 | 2 януари 2019
Обновен: 18:29 | 4 юни 2020
Снимка: AP Photo/Desmond Boylan

Във вторник точно в полунощ, местно време, гръмна артилерийски залп от стената на древната крепост Сан Карлос де ла Кабана, охраняваща входа на залива Хавана, обявявайки 60-годишнината от победата на революцията и Нова година в Куба, предаде ТАСС.

Кубинските власти организираха фестивали в източния град Сантяго де Куба, като се ограничиха с традиционния поздрав със залп само в столицата на страната. На площада, от който Фидел Кастро обяви победата на революцията преди 60 години, точно в полунощ, под звуците на националния химн бе издигнат огромен кубински флаг. На церемонията присъстваха хиляди граждани.

Основните празненства се провеждат на гробището на Санта Ифигения, където е погребан лидерът на революцията Фидел Кастро. Брат му Раул и държавният глава Мигел Диас-Канел също се очаква да участват в празничните събития.

На 1 януари 1959 г. е станало известно, че диктаторът Батиста е избягал от Куба. От балкона на сградата на общината в Сантяго де Куба Фидел Кастро е обявил победата на революцията. След това войските под негово командване са направили походен марш и на 8 януари тържествено са влезли в Хавана. Първият ден от новата година, денят на освобождението, е един от основните национални празници в Куба.

Парламентът на Куба одобри проект за нова конституция в края на декември, писа Investor.bg по-рано. Очаква се новият Основен закон да бъде гласуван на национален референдум през февруари 2019. В новата конституция на страната остава централно планирана икономика, управлявана единствено от Комунистическата партия, но за първи път се признава частната собственост и се проправя пътя към отделен референдум за легализиране на еднополовите бракове. Въвежда се и длъжността премиер редом до тази на президента и се налагат ограничения за възрастта и мандата на президента. Промяната се случва, след като покойният революционен лидер Фидел Кастро и по-младият му брат Раул управляваха страната в продължение на близо шест десетилетия.

Улиците на градовете в цялата страна в тези дни са украсени с национални знамена и плакати. Местната преса публикува хроники, които разказват за революционната борба срещу диктатурата на Батиста, придружаваща ги с архивни снимки, съобщава ТАСС.