Търговските преговори между ЕС и САЩ – обречени?

Франция не успя да блокира началото на разговорите на блока с Вашингтон, но пък бъдеща сделка не може да има без подкрепата на Париж

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Европа е готова да започне преговори със САЩ за трансатлантическо търговско споразумение. Вероятно е да се окаже обаче, че разговорите са обречени още преди тяхното начало, пише CNN.

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) дадоха подкрепата си за старта на търговските преговори с Вашингтон в понеделник въпреки опозицията на Франция, причина за която стана отказът на САЩ от участие в Парижкото споразумение за климата. 

Сесилия Малмстрьом, еврокомисарят по търговията, на когото ЕС даде мандат за преговори, отбеляза, че ще се свърже с администрацията на американския президент Доналд Тръмп и ще даде начало на преговорите възможно най-скоро, след като и Вашингтон потвърди готовността си.

Въпреки това, споровете относно земеделските продукти могат да провалят разговорите още преди тяхното начало, тъй като ЕС посочи, че те няма да бъдат обект на дискусии, докато САЩ настояват тези продукти да бъдат включени в преговорите.

Опозицията на Париж

Търговията на стоки и услуги между ЕС и САЩ се равнява на около 1,1 трлн. долара годишно. Френският президент Еманюел Макрон обаче изрази твърдата си позиция за разговорите, като според него Европа не трябва да договаря търговските си отношения със страна, която не е част от Парижкото споразумение за климата.

„Въпрос на принципи е: Европа трябва да бъде образцова и твърда по отношение на мерките си за климата“, посочи в изявление говорителят на френския президент.

През 2017 г. президентът Тръмп обяви, че ще изтегли САЩ от споразумението, а според Макрон не би било справедливо само едната страна от бъдеща търговска сделка да се придържа към него. Въпреки френската опозиция обаче страните членки на ЕС подкрепиха началото на преговорите със САЩ с мнозинство.

И докато Франция не можа да предотврати началото на разговорите със САЩ, то Париж може да блокира сделката в резултат от тях. Всички страни членки на ЕС трябва да дадат съгласието и подписите си за търговските сделки, уредени от блока.

„Битката ще продължи най-вече в Европейския парламент, без който нито едно търговско споразумение не би могло да бъде сключено след преговори“, посочи още говорителят на Макрон.

Проблемът със земеделието

САЩ и ЕС вече имат различия по отношение на това дали земеделските продукти трябва да бъдат обект на търговските преговори.

ЕС е много предпазлив спрямо силно субсидирания си земеделски сектор. Междувременно САЩ имат желание да премахнат митата за тези продукти и да започнат да продават своите в Европа.

Проблемът е чувствителен за Стария континент, тъй като гласоподавателите в много страни се притесняват, че подобна търговска сделка би позволила вноса от САЩ на множество генномодифицирани продукти.

САЩ обаче настояват, че ако Европа иска да постигне споразумение, то част от преговорите трябва да бъде и земеделският сектор. 

„Ние работим в други сфери с реализация, така че няма да има каквото и да е [търговско споразумение] без земеделския сектор“, посочи търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър миналия месец.

Нарастващо напрежение

Неразбирателствата по повод земеделския сектор следват серия от конфронтации между САЩ и ЕС по отношение на търговията.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп заплаши с въвеждането на мита върху вноса от ЕС на стойност 11 млрд. долара заради субсидиите на блока към авиопроизводителя Airbus, които Вашингтон отдавна определя като „нечестна практика“. ЕК отбеляза, че ще намери вариант да отвърне на американската мярка.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Тръмп продължава да обмисля и евентуалното налагане на 25-процентни мита върху европейския автомобилен внос – решение, което ще стане ясно в средата на май.

Лидерът на САЩ вече въведе и налози върху вноса на стомана и алуминий от ЕС. Европа отговори с мита за повече от 3 млрд. долара върху вноса на широк набор американски стоки, включително мотори, портокалов сок, бърбън, цигари и облекло.


 

Последни новини
Още от Новини от света