В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Авиационната индустрия има потенциал да бъде водеща в следващите 50 години

Доц. Георги Чанков, катедра Международни отношения - УНСС, В развитие, 15.04.2019

19:51 | 15 април 2019
Обновен: 23:03 | 5 юни 2020
Доц. Георги Чанков, катедра Международни отношения - УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Авиационната индустрия има потенциал да стане водеща за следващите 50 години и гръбнак на икономиките на развитите страни. Това каза доц. Георги Чанков, катедра Международни отношения - УНСС, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Гостът направи коментара си по повод последната заплаха от САЩ за въвеждане на мита на стойност 11 млрд. долара върху вноса от Европейския съюз (ЕС) , при която като причина за мярката Вашингтон посочи субсидиите на блока към авиопроизводителя Airbus.

Все още САЩ и ЕС имат технологично предимство при самолетостроенето... Истината е, че двете предприятия - Airbus в Европа и Boeing в САЩ, които дават между 600 и 800 самолета годишно и захранват световния пазар, се опитват да си измъкнат пазарни ниши, движени от конюнктурни колебания”.

Китай обаче разполага с голям и тепърва растящ вътрешен пазар за такава техника, отбеляза Чанков.

В момента, в който китайците са готови със създаването на големи серии собствено производство, те ще прекратят купуването от европейски или американски компании. Същото важи и за Русия, чийто пазар не е толкова голям, но борбата за него със сигурност ще е ожесточена”.

Според госта Airbus и Boeing трябва да преминат към политически средства, за да запазят пазарните си дялове.

Вижда се, че глобализацията, свободната търговия и честните търговски практики водят до деиндустриализация, която предизвиква политически трусове в САЩ и на други места. Колко обратим е този процес тепърва ще проличи, но е сигурно, че ще се вземат политически мерки, за да бъде спрян той”.

Чанков коментира и зелената светлина за началото на търговски преговори със САЩ, която страните членки на ЕС дадоха по-рано днес.

Целта на американския президент Доналд Тръмп е да договори условия, които  позволят изравняване на търговския баланс”.

Гостът изрази очаквания за трудни и продължителни преговори.

Възможно е да се стигне до компромис, това обаче едва ли ще се случи в настоящия мандат на Тръмп. Вероятно той ще направи всичко по силите си, за да си подсигури втори мандат и да излезе победител в спора, който тепърва ще се води. Залогът и за двете страни е много голям”.

Вижте целия разговор във видео материала.