Китай затваря градове до границата със Северна Корея

Ивон Ман, Bloomberg

Китай сякаш е под най-висока тревога, с оглед на факта, че Националният партиен конгрес ще се проведе в края на месеца. Има напрежение преди този политически форум, който вече веднъж беше отложен заради епидемията поради 22 нови случая, регистрирани в 3 града и 2 провинции - Дзилин и Ляонин.

Град Дзилин сега е под частична карантина, но автобусите и влаковете не работят, има блокирани жилищни райони. А училищата, които скоро отвориха, отново бяха затворени, след като бяха открити 6 нови случая там. ТШестимата заразени са контактували с определена група в гр. Шулан, който също беше карантиниран тази неделя. Така че това е едно от най-големите огнища в Китай от месеци насам.

А що се отнася до близостта с границата със Северна Корея, няма доказана връзка между новите случаи и тази изолирана държава, но има опасения, че епидемия там може да се пренесе и на китайска земя. Северна Корея все още не е признала нито един случай на COVID-19, но американските военни допускат, че вероятно има зараза. Друга една заплаха е още по на север, в Русия, която е най-голямото огнище в Европа, с над 230 хиляди случая и 2 хиляди жертви.

Последни новини
Още от Начало