Олимпиадата в Токио залага на чистата енергия

Доставките на горивни клетки се увеличиха над 40% миналата година

Водородът няма да захранва само олимпийския факел в Япония на Олимпиадата тази година, но и 100 автобуса, които ще обслужват събитието и последната зарядна станция за автобусите на горивни клетки на Toyota бе открита край Рибния пазар в Токио тази седмица.

Критиците на технологията като основателят на Tesla Илън Мъск отхвърлиха водородните клетки като неефективни и скъпи. Въпреки това тя може да изиграе критична роля в глобалния преход към чиста енергия с редица разработки, направени за подобрение на икономическата й надеждност.

Доставките на горивни клетки се увеличиха над 40% миналата година. Производителите се опитват да утвърдят технологията наред с литиево-йонните батерии като начин да се направи транспортът по-чист по данни на E4Tech.

Консултантската компания установи, че около 1,1 гигавата енергия от горивни клетки е налична вече по света, 40 на сто повече от 2018г. и водещи за развитието на технологията за колите на горивни клетки от японската Toyota и корейската Hyundai. Само тези двете компании са подкрепили две трети от доставките за 2019.

Азия остава най-големия пазар за горивни клетки с 680 мегавата. NEXO на Hyundai помогна за ръста на капацитета и в Европа, която отбеляза ръст от 42 мегавата до 69 мегавата през 2019г. Но най-големия пазар извън Азия е Северна Америка, където се очаква още ръст през 2020 след като леко се понижи на 384 мегавата от 425 мегавата през 2019.

Последни новини
Още от Начало