Най-богатият руснак спечели още 8.5 млрд. долара през тази година

23-ма руски милиардери увеличават богатството си с 52,9 млрд. долара през 2019 г.

Владимир Потанин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Владимир Потанин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

2019 г. се оказва много добра за най-богатите руснаци въпреки заплахата за нови санкции срещу страната. Най-богатият руснак в списъка с милиардери на Bloomberg Billionaires Index е 58-годишният металургичен магнат Владимир Потанин, който е забогатял с 8.5 млрд. долара, предаде Investor.bg.

Той е отчел най-голямо увеличение на богатството. 

Най-заможните 23 руснаци са прибавили общо 52.9 млрд. долара към състоянието си през 2019 г. – най-много от четири години насам, успявайки да се възстановят от спада през предходната година.

Валутите, акциите и облигациите имаха добра година на фона на намаляването на лихвените проценти от страна на централните банки начело с Федералния резерв на САЩ. Но руският фондов пазар, въпреки ограниченията, бе най-добре представилият се на международно ниво на база възвръщаемост в долари, а руската рубла е втората най-добре представяща се на валутните пазари.

Потанин, който е и най-богатият човек в Русия, получава по-голяма част от състоянието си от компанията „Норникел“ – най-големият производител на преработен никел в света.

На второ място е Вагит Алекперов, който е забогатял с нови 6.2 млрд. долара. С това председателят на „Лукойл“ вече притежава състояние от общо 22.3 млрд. долара.

След тях се нареждат енергийните магнати Леонид Михелсон и Генадий Тимченко, които са начело на най-големия производител в Русия на втечнен природен газ „Новатек“.

Натрупването на богатство е факт въпреки подновените заплахи за увеличаване на американските санкции. Комисията по международни отношения в Сената на САЩ одобри миналия месец законопроект за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. Все още обаче не е сигурно дали мерките ще минат на гласуване в самия Сенат.

Общото финансово състояние на 500-те най-богати хора нарасна с една четвърт за година до 5.9 трлн. долара, съобщи наскоро Bloomberg.

Още по темата

В същото време 172 американски милиардери, включително изпълнителният директор на най-голямата социална мрежа Facebook и основателят на технологичната компания Microsoft Бил Гейтс, увеличават общото си богатство с 500 милиарда долара.

Още по темата четете на Investor.bg

Последни новини
Още от Начало