Как краят на комунизма създаде източноевропейските милиардери? (част 1)

Олигарси, милиардери, бизнес магнати - само преди едно поколение те не съществуваха в Източна Европа

12:42 | 21 декември 2019
Бали с евробанкноти. Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg
Бали с евробанкноти. Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg

Те притежават яхти и футболни отбори, общуват с филмови звезди и се месят в политиката, контролират огромни богатства, а понякога и бъдещето на своите страни.

А само допреди едно поколение те дори не съществуваха. Олигарси, милиардери и бизнес магнати се появиха в Източна Европа след разпада на комунизма, когато централно планираните икономики отстъпиха на отворените пазари, пише Bloomberg.

През 1989 г. стана ясно, че няма връщане назад. Когато оковите на комунизма паднаха, страните от т.нар. Източен блок навлязоха в новия свят. С него дойде поколението на новите магнати и олигарси от Алмати до Прага, от Москва до Загреб. Мнозина от тях се превърнаха в легенди заради екстравагантния си начин на живот или политическото влияние. И дори след десетилетия списъкът с най-богатите хора в региона все още има съветски привкус.

Половината от най-богатите хора в Източна Европа са от групи, близки до властта по време на комунизма, облагодетелствани от приватизацията. Останалите милиардери са рядкост, по-бедни и най-често от страните с по-малко ресурси и по-слаби политически.

Късните 80 години на миналия век

Ранните птици

Икономическият спад беше основната движеща сила зад политическите премени - през 80-те години на миналия век много държави се оказаха принудени да се откажат от социалистическите програми или да изпаднат в дълбоки дългове, за да продължат да ги следват. С наближаването на края на десетилетието се появиха тесни възможности за частни инвеститори, които се възползваха от изпадналите в дългове правителства. Процесът до голяма степен беше непланиран и неструктуруран.

Петр Келнер, Чехия

Нетно богатство: 12,8 млрд. долара

Роден в Чехословакия през 1964 г. Келнер учи икономика и продава копирни машини Ricoh малко след падането на Комунистическата партия през 1989 г. Животът му се променя, когато новата капиталистическа страна започва да продава активи в уникална схема: тя предлага ваучери на обществото, които могат да се разменят за дялове в компании. За да има предимство, Келнер и негов партньор през 1991 г. основават PPF Group, в която сега той има контрол от около 99%.

Използвайки ваучери и заеми, PPF започва да трупа активи и изгражда 20-процентен дял в Ceska Pojistovna - най-големият застаховател в страната. През 2013 г. Келнер продава активите на италианския застраховател Generali в сделка за 3,3 млрд. долара.

Средата на 90-те години

Заграбването на активи

За ранните демократични правителства продажбата на държавни активи на частни инвеститори се превърна в крайъгълен камък на икономическите програми. Те жадуваха за чуждестранна валута и идеализираха западното ноу-хау. Това даде безпрецедентен импулс на първата вълна от натрупване на частни активи в региона.

Владимир Потанин, Русия

Нетно богатство: 28,5 млрд. долара

Възпитаник на московския Държавен институт за международни отношения Потанин работи в областта на външната търговия. Основната му холдингова компания Interros е регистрирана през 1990 г., преди разпадането на Съветския съюз.

Потанин бързо формира една от първите банкови империи на капиталистическата Русия и е основен участник в известната схема на Елцин “кредити срещу акции”, която разпредели ключови активи между шепа магнати в средата на 90-те години.

1990-2000

Дивият Изток

Затворените доскоро икономики отвориха вратите си за чуждестранни стоки и инвеститори и позволиха на тези, избягали от социалистическия стой, да се завърнат. Мнозина се насочиха към търговия, след като системата се превърна в капиталистическа. Пристигането на западните компании беше посрещнато с валидиране на правителствените политики, възприето като начин за съживяване на някои индустрии и създаване на нова бизнес култура.

Зигмунт Солорж, Полша

Нетно богатство: 2,7 млрд. долара

Малко, след като навършва пълнолетие Солорж заминава за Германия, където основава транспортна компания. Той използва името на приятел, за да се регистрира като бежанец и да предпази семейството си в Полша.

През 80-те години той продава автомобили и други стоки от Западна Европа в Полша. След падането на комунистическия режим Солорж се завръща и започва да изгражда своята империя, като през 1992 г. основава първата и най-голяма частна телевизионна мрежа в страната Telewizja Polsat. Сега той притежава Cyfrowy Polsat, една от най-големите дигитални платформи в Европа, и Polkomtel, вторият по големина  мобилен оператор в Полша.

Солорж планира още да изгради луксозен жилищен квартал във Варшава.

1990-2000

Фамилните връзки

В някои страни пренасочването към Запада след края на комунизма беше процес, предватително замислен, случващ се под контрола на местните власти.

Тимур Кулибаев и Динара Кулибаева, Казахстан

Нетно богатство: 5 млрд. долара

Динара Кулибаева е дъщеря на Нурсултан Назарбаев, първият президент на Казахстан.  Динара се смята за най-богатата жена в страната. Тя и съпругът й Тимур контролират финансови институции, включително най-големия заемодател в Казахстан, селскостопански и петролни предприятия, както и недвижими имоти в страната и в Дубай.

1998

Девалвация, срив, разпространение на ефектите 

Заради лошото икономическо управление през 1998 г. се увеличиха проблемите с държавния дълг на Русия, а рублата се обезцени. Банките се сринаха и с тях спестяванията на гражданите изчезнаха за една нощ. Ефектите се разпространиха на младите капиталови пазари в региона, разклащайки доверието в новата система и прогонвайки поколение потенциални инвеститори на дребно. Този процес разчисти пространството за онези, които издържаха на кризата, за да разширят своите империи.

Андрей Мелниченко, Русия

Нетно богатство: 15,2 млрд. долара

Мелниченко, един от десетте най-богати руснаци, беше твърде млад, за да се възползва от приватизацията. Вместо това той натрупа богатството си в следващия икономически подем. Докато учи физика в Московския държавен университет, той започва да търгува валути със съученици, което води до създаването на MDM Bank.

За разлика от много по-големи конкуренти, MDM премина през кризата през 1998 г. почти невредима благодарение на консервативната кредитна политика, липсата на неликвидни активи и на закупени държавни облигации. В последствие кредиторът привлича като клиенти някои от най-големите руски компании.

Очаквайте утре втора част на материала.