Простата стратегия, увеличаваща богатството на Бил Гейтс

Основателят на Microsoft остава сред най-богатите хора на планетата

Бил Гейтс Бил Гейтс

„Не се намираме в защитена позиция, когато парите ни са в брой, или нещо от типа“, заяви основателят на Microsoft в интервю за телевизия Bloomberg.

Стратегията за инвестиране му е обикновено над 60% от портфейла в акции. Това е помогнало на Гейтс да добави над 16 милиарда долара към нетното си богатство тази година, което се е увеличило на общо 106 милиарда долара. Преди него в класацията на милиардерите на Bloomberg Billionaires Index е само Джеф Безос. Даренията, направени от Бил Гейтс, възлизат на 35 милиарда долара.

Основателят на Microsoft държи около 60 милиарда долара от активите си в акции, по данни на Bloomberg към началото на седмицата. За сравнение, средното американско семейство държи 32% от активите си в акции през 2018 г., според проучване на Campden Wealth.

Растежът, постигнат от портфолио мениджърът на Бил Гейтс, Майкъл Ларсън, който управлява семейния фонд Cascade Investment, е позволил на милиардера да основе най-голямата частна фондация без това да се отразява на богатството му.То би могло да започне да намалява, ако политиците обърнат внимание на призива му за повишаване на данъците.

„Съмнявам се, че правителството на САЩ ще въведе данък богатство, но не бих бил против това“, казва Бил Гейтс в интервюто.

„Най-близкото до това нещо, което имаме сега, е данъкът върху недвижимите имоти. Аз съм голям привърженик на идеята, че той трябва да стигне нивата от 55%, както беше преди няколко десетилетия.“

Още по темата

Неравенството стана важен политически въпрос в САЩ, където най-богатите 0.1% контролират по-голямата част от богатството - най-голямото неравенство от 1929 г. насам. Във вторник, Bill & Melinda Gates Foundation публикува годишния си доклад, който проследява и подпомага усилията на ООН за постигане на устойчиво световно развитие.

„Няма панацея, която да спре влиянието на случайни фактори като географията, пола или нещо друго“ се казва в доклада.

Но гарантирането на достъп до добри здравни услуги и образование за всяко дете е много добър старт в тази посока, допълва още документа.

Последни новини
Още от Нотификации