Какво ще се промени в Турция след преизбирането на Ердоган?

Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Турция, Бизнес старт, 26.06.2018

След преизбирането на президента Реджеп Ердоган в Турция, първо трябва да бъдат официално обявени изборните резултати. След това, в рамките на три дни, както гласи правилникът на парламента, ще трябва да се проведе първото парламентарно заседание. Когато то се проведе, новите президент и депутати ще се закълнат и ще се прекрати мандата на действащото в момента правителство. Това коментира Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Турция, в телефонен разговор за предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Карагьозов обясни, че към момента Бинали Йълдъръм ще бъде последният министър-председател в турската история, тъй като тази позиция отпада, а президентът вече ще бъде глава и на изпълнителната власт.

„Предстои да видим изграждането на новата система, тъй като ще трябва редица институции да бъдат преподчинени. Ще се промени институционалната архитектура на доста неща в Турция, включително и на Министерски съвет. Говори се за значително намаляване на броят на министрите. Ще видим и какви ще са позициите на националистическата партия“.

Кореспондентът поясни още, че се очаква партията на Националистическото действие да обяви, какви ще бъдат нейните червени линии. Това ще има значение за бъдещата композиция на властта. Според него остава отворен въпросът, как ще бъдат разпределени министерските постове и дали партията на Националистическото действие ще получи портфейли и ако да – кои, както и дали тя няма да поиска не толкова голямо свиване на Министерски съвет.

„Телевизиите са до голяма степен концентрирани в ръцете на правителството. Счита се, че около 80% от телевизиите и медиите са близки до правителството. Систематично не се отразяват някои други партии, но трябва да отбележим, че това е предварително заключение“, обясни Карагьозов и допълни, че според според някои отношението на Ердоган за лихвените проценти било нерационално. Самият кореспондент каза, че не е съгласен, защото желанието на президента Ердоган да запази ниските лихви има много просто обяснение. „Това е стремежът да се поддържа строителният пазар, пазарът на недвижими имоти. В момента това е един от основните двигатели на турската икономика“.

Повече вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Начало