Над 3 млн. електрифицирани коли се движат по пътищата в света

Броят им ще достигне 5 милиона в края на 2018

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В края на ноември тази година броят на електромобилите и хибридите, продадени в световен мащаб, надхвърли 3 милиона. Точната цифра е 3,3 милиона возила, а само тази година продажбите на plug-in хибриди в световен мащаб надхвърлиха 1 милион броя, пише Automedia, позовавайки се на информация от EV Sales Blog.

Прогнозите са, че през 2018 тези продажби ще скочат с 1,7 - 2 милиона броя, а това означава, че в края на следващата година по пътищата ще се движат около 5 милиона електромобили и хибриди.

Според анализаторите, близкото бъдеще се очертава като изключително успешно за екологичните автомобили – производителите ще лансират все повече нови и по-добри модели, а отстъпките и поощренията за покупката на електромобили се запазиха в цял свят – от САЩ до Китай.

Това обяснява и прогнозата от ръст между 50 и 100% на продажбите на електрифицирани автомобили. С оглед на това, че годишно в света се продават около 80 милиона нови коли, то скоро присъствието на електромобилите и хибридите в статистиката ще става все по-сериозно.

Последни новини
Още от Начало